Rezultati ankete
0

Obama nije zaslužio još jedan mandat

FENA
Barack OBama (Foto: AFP)
Barack OBama (Foto: AFP)
Novo ispitivanje raspoloženja američkih birača, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazalo je kako većina njih smatra da predsjednik Barack Obama nije zaslužio još jedan četverogodišnji mandat u Bijeloj kući.

Anketa koju je u augustu provelo Sveučilište "Quinnipiac" pokazuje kako 51 posto registriranih birača misli da Obama ne bi trebao biti ponovno izabran na predsjedničku dužnost, a 42 posto ih misli da bi trebao odslužiti dva predsjednička mandata.

Američki birači potpuno su podijeljeni s obzirom na predsjednika Obamu – 47 posto kaže da o njemu ima pozitivno mišljenje, a toliko ih prema njemu izražava negativno stajalište.

Čak 52 posto birača ne odobrava Obamino vođenje SAD-a, a 42 posto ih odobrava, što je veliki pad potpore u odnosu prema julu, kada je odnos bio 47 prema 46 posto, izvještava "Quinnipiac", prenose agencije.

Među bijelcima i muškarcima, potpora Obami kreće se nešto iznad 30 posto.

U ispitivanju je Obama izjednačen po popularnosti s jednim od republikanskih predsjedničkih kandidata, bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyem, a u odnosu prema drugome, teksaškom guverneru Ricku Perryju, anketa pokazuje da bi izborni ogled između njih završio s 45 prema 42 posto glasova u korist Obame.

Perry je u anketi "Quinnipiaca" izbio u vodstvo među kandidatima za republikansku predsjedničku nominaciju s 24 posto potpore republikanskih i republikancima naklonjenih neovisnih birača, ispred Romneya s 18 posto.

Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin dobiva 11 posto glasova, kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann 10 posto, kongresnik iz Teksasa Ron Paul devet posto i poslovni čovjek Herman Cain pet posto.

Republikanci i demokrati izjednačeni su te imaju po 38 posto glasova na pitanju anketara za koga će glasati na izborima za Kongres 2012.