Hugo Chavez
0

"Obama nije uradio ništa da zasluži Nobela"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski socijalistički lider Hugo Chavez osuo je "paljbu" na norveški komitet i američkog predsjednika Baracka Obamu, nakon vijesti da je prvi afroamerikanac u Bijeloj kući dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Chavez je u nedjelju izjavio da Obama nije učinio ništa neočekivano što bi mu moglo donijeti ovo priznanje.

Kritikujući "imperijalističku" politiku američke vlade, predsjednik Venecuele izjavio je da smatra kako je dodjeljivanje Nobelove nagrade Obami bila greška.

"Šta je Obama učinio da zasluži ovu nagradu?" pita Chavez u kolumni. "Žiri je uzeo u obzir tek njegovu nadu da će svijet biti čist od nuklearnog naoružanja, zaboravljajući njegovu ulogu u slanju bataljona u Irak i Afganistan i odluku da otvori nove vojne baze u Kolumbiji."

"Prvi put svjedočimo nagrađivanju onoga ko nije uradio ništa da to i zasluži: nagrađen je za želju koja je veoma daleko od toga da postane realnost", smatra, između ostalog, Chavez, a piše Reuters.

Njegov kriticizam u potpunoj je suprotnosti sa izjavom mentora Fidela Castra. Naime, bivši kubanski lider izjavio je kako je to bila "pozitivna mjera".

Iako su Karakas i Washington u nimalo prijateljskim političkim vezama, Sjedinjene Američke Države i dalje su navjeći kupci nafte zemalja pripadnica OPEC-a.