Financial Times
0

Obama nema novca da kupi nove prijatelje

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama nema dovoljno novca na raspolaganju za kupovinu novih prijatelja na Bliskom istoku, što stavlja Washington u nezgodan položaj, tvrdi "Financial Times".

Listi ističe da je to je jedan od tri razloga zbog kojih lider SAD nema prostor za manevrisanje u regionu.

"Državni sekretar Hillary Clinton prošle sedmice govorila je o reprogramiranju pomoći Egiptu, dok republikanska većina u donjem domu američkog kongresa želi da skreše budžet State Departmenta što isključuje pokretanje nekakvog Maršalovog plana za Bliski istok", podsjeća list. 

Drugo, nastavlja "Financial Times", tu je problem bliskoistočnog mirovnog procesa koji tapka u mjestu. 

Neke visoke američke diplomate su izrazile zabrinutost zbog položaja u kome su se SAD našle nakon što su stavile veto na rezoluciju UN o izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama, u trenutku kada bi trebalo da se bore za podršku u arapskom svijetu. 

Treći, ujedno i najočigledniji razlog što su SAD u nezgodnom položaju na Bliskom istoku jeste što one zavise od mnogih tamošnjih režima. 

"Financial Times" kao primjere navodi Bahrein, koji je domaćin glavnog štaba američke Pete flote i Jemen, koji je Americi potreban u borbi protiv Al Qaide na arapskom poluostrvu.