Svijet
0

Obama: Ne trebamo dozvoliti teroristima da razjedine zemlju

SRNA
Barack Obama (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama apelovao je danas da Amerikanci na 15. godišnjicu napada 11. septembra na SAD prihvate raznolikost nacije i da ne dozvole teroristima da razjedine zemlju.

"Naša raznolikost, naše bogato naslijeđe - to nije slabost. To jeste i uvijek će biti jedan od najvećih izvora naše snage", rekao je Obama u govoru na komemorativnom skupu u Pentagonu, jednom od mjesta napada terorista 11. septembra 2001. godine.

On je rekao da je tog septembarskog jutra napadnuta takva Amerika. "Upravo toj Americi moramo da ostanemo vjerni", rekao je Obama, prenio je AFP.

Komemorativnim skupovima i vjerskim službama danas se u SAD obilježava 15 godina od terorističkih napada u kojima su poginule 2.983 osobe.

Dana 11. septembra 2001. godine dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD. Četvrti avion nije stigao do cilja i pao je u Pennsylvaniji. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Capitol Hill u Washingtonu.