Svijet
0

Obama nastavio tradiciju pomilovanja purana za Dan zahvalnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pomilovao par purana - Cobblera i Gobblera - šaleći se da te dvije ptice zaslužuju drugu priliku, kao i da se s tom starom poslovicom u potpunosti slaže nakon svog reizbora.

"Kažu da su u životu najvažnije druge prilike. A ovoga novembra, s time se u potpunosti slažem", rekao je Obama.

Stojeći uz kćeri Maliu i Sashu na prigodnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, Obama se našalio o "vrlo konkurentskoj" medijskoj kampanji na društvenim mrežama, koju je organizirala Bijela kuća kako bi se odlučilo koja će od ptica ove godine ponijeti titulu Domovinskog purana za Dan zahvalnosti, američki blagdan zahvalnosti.

"Američki narod je rekao svoje! A ove ptice idu naprijed", rekao je Obama uz smijeh publike, što je Cobbler pozdravio purlikanjem s pozornice.

Po prvi put je Bijela kuća održala online takmičenje kako bi američka javnost odlučila koja će ptica dobiti tu titulu, dajući novu dimenziju tom tradicionalnom događaju za Dan zahvalnosti.

Odlučivalo se između Cobblera i Gobblera, koji su se izlegli istoga dana i odrasli na farmi u okrugu Rockingham, u Virginiji.

Obama je objavio da je Cobbler potukao svog konkurenta, iako su oba izbjegla mesarski panj, pa će se purani povući u penziju na historijskom imanju Georgea Washingtona na Mount Vernonu kod Aleksandrije, u Virginiji.

Cobbler će ponijeti titulu ovogodišnjeg Domovinskog purana, a Gobbler će mu biti zamjenik.

"Od sada će ove dvije sretne ptice biti uvučene u vrtlog slave i bogatstva", rekao je Obama.

Nakon šala na teme peradi i tradicije, Obama je poželio američkim porodicama sigurne i sretne blagdane, a govorio je i o razaranjima na sjeveroistoku zemlje prouzročenima superolujom Sandy, te zahvalio američkoj vojsci i oružanim snagama.

Udruženja za etički tretman životinja - PETA, u utorak je pozvala Bijelu kuću da prekine tradiciju pomilovanja purana na Dan zahvalnosti, ističući da ta ceremonija samo "olakšava masovni pokolj oko 46 miliona tih nježnih, inteligentnih ptica".

Jelovnik blagdana Dan zahvalnosti, koji tradicionalno okuplja američke porodice, simbolizira upravo pečena purica, uz obavezne priloge, kao što su pire krumpir, slatki krumpir, pita od bundeve, pita od američkog oraha i druga jela.