Nakon masakra u Connecticutu
262

Obama: Naša srca su slomljena, ovakve tragedije moramo spriječiti

Klix.ba
Barack Obama je brisao suze tokom govora (Foto: AFP)
Barack Obama je brisao suze tokom govora (Foto: AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je nakon pucnjave u školi u Connecticutu, u kojoj je život izgubilo 27 osoba, od kojih su 20 bili djeca, pozvao na preduzimanje akcija na prevenciji ovakvih tragičnih događaja.

Vidno potreseni Obama je govorio o prevelikoj žalosti koju osjeća zbog smrti u osnovnoj školi Sandy Hook u gradu Newtownu. Za pucnjavu je osumnjičen 20-godišnji Adam Lanza, koji se nalazi među poginulima. Lanza je, kako se navodi, u svom krvavom pohodu ubio i svoju majku.

Ovo je drugi najteži zločin ovakve vrste u SAD-u nakon 2007. godine i masakra na Univerzitetu Virginia Tech. Djeca koja pohađaju školu Sandy Hook su starosne dobi od pet do deset godina. Policija je izjavila da je 18 djece poginulo u pucnjavi, dok je dvoje preminulo nakon što su prebačeni u bolnicu. U pucnjavi je poginulo i šest odraslih osoba. Prema izvještajima policije, Lanza je nakon pucnjave izvršio samoubistvo.

Obama je tokom govora nekoliko puta pravio pauzu kako bi obrisao suze. "Kao država, kroz ovo smo prošli previše puta. Bez obzira na sadašnju politiku, morat ćemo poduzeti neke akcije kako bi spriječili nove tragedije kao što je ova. Većina danas poginulih su djeca, prelijepa mala djeca između pet i 10 godina", rekao je Obama. Predsjednik je izrazio saučešće porodicama poginulih.

"Naša srca su danas slomljena zbog roditelja, baka i djedova, sestara i braće ove djece, kao i zbog porodica svih odraslih osoba koje su poginule u napadu", kazao je Obama. Pucnjava u Connecticutu je bila treća velika pucnjava u SAD-u ove godine. U julu je tokom premijere filma o Batmanu u kinu u Coloradu ubijeno 12 osoba, a u augustu je u hramu Sika u Wisconsinu ubijeno šest osoba.

U Washingtonu se ispred Bijele kuće okupio veliki broj ljudi koji su zahtijevali nove zakone o kontroli naoružanja. Na nove akcije je pozvao i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg. "Već ranije smo mnogo puta čuli sve što imaju da kažu. Jedino što do sada nismo vidjeli je poduzimanje akcija, ni od Bijele kuće ni od kongresa. Dosta je toga", rekao je Bloomberg.

Jučerašnja pucnjava se desila u samo dvije učionice škole Sandy Hook i trajala je samo nekoliko minuta. Svjedoci kažu da su čuli da je ispaljen veliki broj hitaca te da su učitelji pokušavali zaštititi djecu.