Svijet
0

Obama najavio nove sankcije Rusiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će SAD danas objaviti nove sankcije protiv Rusije, usmjerene protiv pojedinaca i kompanija zbog odnosa zvanične Moskve prema krizi u Ukrajini.

"Zvanična objava sankcija će se dogoditi kasnije tokom današnjeg dana. Te sankcije se nadovezuju na one koje su već na snazi", izjavio je Obama na konferenciji za štampu u Manili.

Bijela kuća je proteklog vikenda saopćila da će nove sankcije biti uvedene protiv pojedinaca i kompanija koje su bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a također je najavio nove restrikcije izvoza visokotehnoloških proizvoda, neophodnih ruskoj odbrambenoj industriji.

Obama, koji se trenutno nalazi u filipinskoj prijestonici Manili u sklopu svoje azijske turneje, dodao je da SAD i njihovi saveznici razmatraju i novu fazu dodatnih sankcija usmjerenih protiv određenih sektora ruske privrede poput bankarstva i odbrane.

Zvanični Washington optužuje Moskvu da ne poštuje sporazum postignut u Ženevi 17. aprila u cilju razrješenja krize na istoku Ukrajine, gdje su naoružani proruski pobunjenici zauzeli zgrade lokalnih administracija u više od deset gradova.