Svijet
35

Obama na molitvenom doručku: Vjera je odličan lijek za strah

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama upriličio je danas 64. tradicionalni molitveni doručak za predstavnike više od 140 zemalja svijeta, među kojima je i četvero političara iz Bosne i Hercegovine.

Na okupljanju u Washington D.C.-u Obama je govorio o opasnostima "primarne emocije" straha i tome kako mu se usprotiviti vjerom.

"Strah čini čudne stvari. Može nas okrenuti protiv ljudi koji su drugačiji ili nas dovesti u pokušaj da te 'zlokobne druge' stavimo pod kontrolu", kazao je aludirajući na antimuslimansko i antiizbjegličko raspoloženje u njegovoj zemlji.

Obama je dodao da strah može uništiti zajednicu jer hrani sebične impulse čovječanstva.

"Ako pustimo da nas izjeda posljedice straha mogu biti gore nego bilo koja vanjska prijetnja", poručio je američki predsjednik i dodao da je vjera najbolji način da se nadjača strah.

"Za mene, a i za mnoge od vas, vjera je odličan lijek za strah", rekao je. "Isus je dobar lijek za strah".

Izjavio je i da je Isus pomogao kršćanima da postanu tolerantniji i prihvatljiviji. Nedavne terorističke napade i masovne pucnjave u Americi naveo je kao dokaz zla u svijetu koje pogađa srce mnogih.

"Kao i svaki predsjednik, svaki lider i svaki čovjek i ja poznajem strah. Ali moja vjera mi kaže da se ne trebam bojati smrti, da je prihvatanje Krista obećava vječni život i spiranje grijeha. Molim se da naši lideri uvijek postupaju s poniznošću i velikodušnošću", istakao je Obama u današnjem obraćanju, a nakon što je jučer posjetio muslimane u džamiji u Baltimoreu.

Podsjetimo, Bosnu i Hercegovinu na molitvenom doručku predstavljaju ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik FBiH Marinko Čavara, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i privrednik Mujo Selimović.