Svijet
0

Obama kritikovao propovijed svećenika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki demokratski predsjednički kandidat Barrack Obama je u utorak krikovao propovijed njegovog svećenika, ali je u svom govoru, u kojem je tražio od Amerikanaca da se riješe rasističkih predrasuda, rekao da ga se ne bi mogao odreći.

Obama je započeo političku raspravu kada je otkrio da se u novinama upozorava na propovijed svećenika Jeremiaha Wrighta u Trinity United Church of Christ u Chicagu, u koju je senator Illinoisa odlazio već dvije decenije, objavljuje Reuters.

Obama je rekao da Amerikanci imaju izbor da prihvate politiku koja podstiče podjele, konflikt i cinizam ili da se ovaj put, na izborima ujedine i suprotstave takvoj politici.

Wright, koji je odnedavno u mirovini, je izjavio da su septembarski napadi na Svjetski trgovački centar kazna za način vođenja američke inostrane politike, potom je prozvao vladu izvorom AIDS-a i izrazio bijes nad rasističkom Amerikom.

“Ali ja ga se ne mogu odreći kao što se ne mogu odreći ni crnačke zajednice”, izjavio je Obama, prvi afroamerički predsejdnički kandidat, u svome glavnom govoru o rasističkom pitanju u Americi.

Govor pod nazivom “A More Perfect Union” je dio preuzet iz uvodnog dijela američkog ustava koji je Abraham Lincoln citirao 1861. godine u protestnom govoru povodom dijeljenja zemlje na sjever i jug.

Obama je za Wrightove primjedbe rekao da nisu jednostavno kontraverzne, nego da iskazuju iskrivljenu tačku gledišta u zemlji u kojoj se na rasizam bjelaca gleda kao ne endemiju.

“Radi se o rasističkom ćorsokaku u kojem se svi nalazimo već godinama”, izjavio je Obama. Uz to je dodao da je čvrstog ubjeđenja da se zajedničkim snagama mogu udaljiti od starih rana od rasizma.