SAD
0

Obama kreće na azijsku turneju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama krenut će u srijedu na devetodnevnu turneju po azijskim zemljama da bi s tamnošnjim liderima razgovarao o globalnoj ekonomskoj situaciji, klimatskim promjenama i međunarodnim pitanjima, uključujući Sjevernu Koreju, iranski nuklearni program i situaciju u Afganistanu i Pakistanu.

Obama će najprije posjetiti Japan, zatim će u Singapuru prisustvovati samitu lidera APEC-a. Američki predsjednik će od 15. do 18. novembra boraviti u Šangaju i Pekingu, a turneju će završiti posjetom Južnoj Koreji, najavljeno je u Washingtonu.

Analitičari očekuju da će najznačajnija etapa turneje biti u Kini, zemlji prema kojoj SAD imaju najveći vanjski dug i koja je druga po redu trgovinskih partnera Amerike. Mediji ukazuju i da tokom posjete Japanu Obama neće posjetiti Hirošimu i Nagasaki, iako je ranije rekao da bi volio da to učini.

  • Na Kinu gledam kao na ključnog partnera i konkurenciju, izjavio je Obama u intervjuu Reutersu, uoči puta.

On će se u Kini sastati s predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jibaom. Prema njegovim riječima, dvije zemlje treba da pristupe rješavanju ogromnog ekonomskog debalansa uključujući trgovinski deficit i zaduženost SAD-a prema Kini, a koji bi mogao da naruši njihove odnose.

  • SAD i Kina treba da osiguraju da njihova konkurencija bude prijateljska konkurencija za klijente i tržišta u skladu s definisanim međunarodnim pravilima i da podstiču odgovorno ponašanje širom svijeta, rekao je američki predsjednik u intervjuu Reutersu.

  • Kada je riječ o ključnim pitanjima, od klimatskih promjena do ekonomskog oporavka i borbi protiv proliferacije nuklearnog naoružanja, teško da možemo da uspijemo jedni bez drugih, ocijenio je on.

SAD pokušavaju da uvjere Kinu da poveća domaću potrošnju i kupuje više američke robe, a Washington se zauzvrat obavezuje da će više štediti i manje pozajmljivati.

Klimatske promjene će biti značajna tema razgovora pošto dvije zemlje koje su najveći zagađivači ugljen dioksidom, prema riječima Obame, moraju da nađu zajedničku platformu za globani samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u decembru.

Kada je riječ o posjeti Japanu, američki predsjednik, veliki zagovornik nukleranog razoružanja, rekao je ranije kako bi volio da posjeti Hirošimu i Nagasaki, gradove na koje su SAD bacile atomske bombe u Drugom svjetskom ratu, ali da to neće učiniti ovog puta.

U intervjuu japanskom javnom servisu NHK uoči posjete, Obama je rekao da žali što neće posjetiti Hirošimu i Nagasaki, ali da za to nema mogućnosti zbog prebukiranog programa posjete.

Jedna od glavnih tema razgovora s japanskim zvaničnicima bit će sporno premještanje američke vazduhoplovne baze na Okinawi.

  • Cilj turneje je da se pokaže da Washington pridaje veliki značaj Aziji u 21. stoljeću i da će se angažovati po nizu pitanja koja su od ključnog značaja za američki prosperitet i sigurnost, izjavio je uoči turneje zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.