Bijela kuća
0

Obama je pružio snažnu podršku Dalaj-lami

FENA
Dalaj-lama (Foto: Reuters)
Dalaj-lama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je izrazio "snažnu podršku očuvanju identiteta Tibeta i zaštiti ljudskih prava Tibetanaca" na jednosatnom sastanku u četvrtak s tibetanskim vjerskim vođom u egzilu Dalaj-lamom u Bijeloj kući, objavio je njen glasnogovornik.

"Obama je na sastanku izrazio snažnu podršku za očuvanje jedinstvenog vjerskog, kulturnog i jezičkog identiteta Tibetanaca, u Narodnoj Republici Kini", kazao je glasnogovornik Robert Gibbs u saopćenju Bijele kuće.

U saopćenju je također istaknuto da su se predsjednik Obama i Dalaj-lama "usaglasili o važnosti pozitivnih i kooperativnih odnosa između SAD-a i Kine".

Dalaj-lama je kazao novinarima ispred Bijele kuće da je s Obamom razgovarao o ljudskim pravima, vjerskim slobodama i zabrinutosti tibetanskog naroda.

Rekao je da je "jako sretan" zbog susreta te istakao kako je Obama pokazao "istinsku brigu" za Tibet te da je pružio "jaku podršku".

Obamin simbolični susret s Dalaj-lamom bio je privatne prirode i održan je u Sobi geografskih karti Bijele kuće, a ne u Ovalnom uredu gdje američki predsjednici primaju strane državnike. Njihov razgovor odvijao se daleko od objektiva kamera, a Bijela kuća je objavila samo jednu fotografiju susreta.

Svi su ti potezi učinjeni kako bi se smanjilo nezadovoljstvo Kine, koja je prosvjedovala nakon najave primanja Dalaj lame u Bijeloj kući i tražila da se susret otkaže.

Sastanak je održan u vrijeme rastuće napetosti u odnosima između SAD-a i Kine, koja se sve snažnije nameće kao svjetska sila.

Odnosi su nedavno pogoršani kada je Washington objavio plan prodaje oružja Tajvanu za 6,4 milijardi dolara, tvrtka Google zaprijetila povlačenjem iz Kine zbog hakiranja email računa njenih korisnika, SAD uveo carinu na kineske gume, a Kina carinu na američku piletinu.

Prethodno se Kina usprotivila nastojanju SAD-a da Vijeće sigurnosti UN-a uvede nove sankcije Iranu.

Svaki američki predsjednik se od 1990. godine sastao s Dalaj-lamom, a predsjednik George W. Bush bio je prvi predsjednik SAD koji se pojavio u javnosti s njim.

Bush je Dalaj-lami dodijelio Kongresnu zlatnu medalju, na svečanosti održanoj 2007. u zgradi Kongresa na Capitol Hillu.

Svaki taj susret donio je kritike kineskih dužnosnika, koji se protive bilo kakvom vanjskom pritisku kada je riječ o kineskoj upravi u Tibetu, koji je doveden pod kinesku vlast vojnom intervencijom 1950.

Dalaj-lama, koji je pobjegao u Indiju 1959. nakon neuspjelog ustanka u Tibetu, ranije je pozivao na neovisnost Tibeta, dok sada zagovara oblik široke autonomije koji uključuje i vjerske slobode.