Sarkozyju prekipjelo
0

'Obama je neoriginalan, beznačajan i precijenjen'

Sarajevo-x.com
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Opšta oduševljenost 44. američkim predsjednikom Barackom Obamom, koja vlada u većem dijelu svijeta, dosadila je francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, posebno nakon sastanaka Grupe 20 i NATO-a.

U vrijeme kad Bijela kuća promoviše novog psa porodice Obama, francuski političar nije se mogao suzdržati, iziritiran što je neiskusni Obama javnosti predstavljen kao rješenje svih svjetskih problema.

Londonski Times piše da je Sarkozy sebi bliskim novinarima dostavio vlastitu verziju događaja na samitu G20 gdje stoji da je on, a ne Obama, ispao heroj i spasio samit.

Amerikanca je nazvao "neoriginalnim, beznačajnim i precijenjenim" u očima javnosti, te mu, kako piše Times, očitao lekciju kako treba da se ponaša da bi izgradio novi svijet.

"Izabrani ste da izgradite novi svijet. Porezne oaze potiču iz starog svijeta", navodno mu je rekao Sarkozy, te kritikovao Obamin stav kad je Turska odbila da podupre Andersa Fogha Rasmussena kao novog sekretara NATO-a.

Na drugoj strani, Obama je obasuo Francuza pohvalama rekavši, između ostalog, da je Sarkozy "toliko hrabar na mnogim frontovima da je ponekad teško pratiti ga."