SAD
0

Obama izrazio snažnu podršku Libanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izrazio snažnu potporu svoje administracije jačanju i stabilnosti Libana, nakon sastanka s libanskim predsjednikom Michelom Suleimanom u Bijeloj kući.

"Želimo učiniti sve što možemo kako bismo ohrabrili snažan, neovisni i demokratski Liban", rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu.

"Pitanja mira na Bliskom istoku su povezana s pitanjima koja postoje unutar Libana", rekao je Obama, opisujući Liban kao "ključnu zemlju u ključnoj regiji".

Obama je također izrazio zabrinutost učinka koji na na Izrael može imati krijumčarenje oružja u Liban. "Izrazio sam našu zabrinutost zbog brojnog oružja koje se krijumčari u Liban, a koje potencijalno može biti prijetnja Izraelu", rekao je Obama.

Prema izvješću libanskog lista Naharnet, očekuje se da predsjednik Suleiman tokom posjeta SAD-u zatraži veću vojnu pomoć Washingtona. SAD je glavni opskrbljivač libanske vojske, koja se želi zauzeti dominantan sigurnosni položaj u zemlji nakon rata između šiitskog Hezbolaha i Izraela 2006.

Obama je ranije ove godine zatražio od Kongresa da razmotri povećanje vojne pomoći Libanu, s 98,4 miliona dolara u 2009. na 189,1 miliona dolara 2010.

Između ostaloga, Washington je opskrbio libansku vojsku zrakoplovima Cessna Caravan za potporu nadzoru granice, te s bespilotnim letjelicama za zračno izviđanje RQ-11 Raven.

Predsjednik Suleiman je kazao da SAD i Liban imaju "zajedničku politiku i dijalog". "Vjerujemo da je izbor predsjednika Obame veliki historijski znak", rekao je Suleiman, posebno ističući važnost Obaminog junskog govora u Kairu, o novom odnosu SAD-a s muslimanskim zemljama.

On je također pozvao Obamu da izvrši pritisak na Izrael kako bi se povukao s libanskog teritorija, u skladu s Rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti UN-a.

"Tražili smo od predsjednika Obame da izvrši dalji pritisak na Izrael kako bi proveo Rezoluciju 1701", rekao je Sulieman, te dodao kako je Obami kazao i da stalna prijetnja Izraela predstavlja prepreku za gospodarski rast u Libanu.

Obama je ocijenio da se predsjednik Suleiman i on neće složiti oko svakog pitanja vezanog za Izrael, Liban, Palestince i Siriju, ali se slažu da ta pitanja treba riješiti dijalogom i pregovorima, a ne nasiljem.

Rezolucijom 1701 završen je rat Izraela i Hezbolaha 2006., u čija je 33 dana ubijeno više od 1.200 Libanaca, uglavnom civila te više od 160 Izraelaca, uglavnom vojnika, no trajno primirje nije uspostavljeno.

Izrael optužuje Hezbolah da je ojačao svoje vojno prisustvo na jugu Libana, uprkos mirovnim snagama UN-a na tom području, te da se opremio s desecima hiljada raketa, uglavnom prokrijumčarenih iz Sirije.