Spasit će živote i sačuvati novac
0

Obama izmijenio pravilo o kontroli rađanja

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik SAD Barack Obama objavio je večeras izmijenjeni Prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će omogućiti svim ženama da imaju pristup sredstvima za kontracepciju.

Obama je rekao da će ovakva politika "spasiti živote i sačuvati novac", prenio je BBC. Katolički lideri bili su nezadovoljni prethodnim pravilom, koje je obavezivalo institucije povezane sa katoličkom crkvom da ponude svojim zaposlenima zdravstveno osiguranje koje uključuje i kontrolu rađanja.

Bijela kuća je izmijenila ovo rješenje kako bi kompanije koje pružaju uslugu zdravstvenog osiguranja, a ne poslodavci, omogućile zaposlenim ženama da imaju pristup kontroli rađanja. "Zdravlje bilo koje žene ne treba da zavisi od toga ko je ona ili za koga radi", rekao je predsjednik SAD i dodao da Amerikanke neće morati da biraju između "vjerske slobode i osnovne pravičnosti".

Prema novom planu, kompanije za zdravstveno osiguranje će morati da ponude kontracepciju besplatno i direktno radnicama institucija povezanih sa vjerskim organizacijama, ako one to zatraže. Institucije će imati godinu dana da se prilagode novom programu.