SAD
0

Obama izazivao salve smijeha dosjetkama na večeri

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u subotu je na godišnjoj večeri novinarskog zbora Bijele kuće izazivao salve smijeha šalama na vlastiti i na račun potpredsjednika Joea Bidena, ali i drugih dužnosnika administracije među kojima i istaknutih republikanaca.

Tako je, primjerice, najavio otvaranje knjižnice posvećene uspjesima prvih 100 dana njegova predsjednička mandata te obećao da će u "idućih 100 dana biti tako uspješan da će ih završiti za 72 dana, a 73. dan će se odmarati".

Šalio se i na račun svog čestog korištenja tzv. 'blesimetra' kod čitanja govora, te na obratnu navadu potpredsjednika Bidena da improvizira govore, što povremeno zahtijeva naknadne ispravke.

Za državnu tajnicu Hillary Clinton kazao je kako ga je po svom povratku iz Meksika "zagrlila i rekla da on mora osobno otići 'dolje'", a to se dogodilo uoči izbijanja epidemije svinjske gripe.

Za svog predstojnika ureda Rahma Emanuela, znanog po sklonosti psovkama, Obama jer rekao da mu današnji blagdan (Majčin dan)teško pada, jer "nije navikao reći 'dan' nakon 'majka'".

Za bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya kazao je da nije mogao doći na večeru jer piše memoare pod naslovom "Kako upucati prijatelja i ispitivati ljude", aludirajući na njegov lovački incident i povezanost sa spornim CIA-inim metodama ispitivanja zatočenih.

Za Johna Boehnera, čelnika republikanske manjine u Predstavničkom domu, kazao je da bi uskoro mogao prijeći u demokrate jer ionako već spada u 'obojene', iako mu "boja nije iz svijeta prirode". Kongresnik Boehner se, naime, odlikuje purpurnom bojom lica.

Odavši priznanje novinarskoj struci i izrazivši zabrinutost zbog krize u kojoj se našla, Obama se našalio i na račun činjenice da je omiljen među novinarima. "Većina vas me prati, a svi ste glasali za mene. Isprike stolu TV Foxa", rekao je.

TV Fox News je 24-satni kanal vijesti konzervativne provenijencije, koji oštro kritizira Obaminu politiku.

Osvrnuo se i na kritike zbog najave da neće doći na večer Udruge izvjestitelja iz Bijele kuće. "Moram priznati da stvarno nisam večeras želio biti ovdje. Ali morao sam doći. To je još jedan problem koji sam naslijedio od Georgea W. Busha".

Nakon što je Obama iz otprilike 2.500 novinara, političara i 'celebritya' okupljenih u hotelu Hilton izvukao više smijeha i pljeska od nekih boljih 'stand up' komičara, za govornicom ga je zamijenila popularna crna komičarka Wanda Sykes, na čije je opore dosjetke publika reagirala i smijehom i zapanjenošću.

Uz šale na račun predsjedničkog para, od golih ruku prve dame "jer je zemlja 'švorc' a rukavi koštaju", do dodirivanja britanske kraljice i poklanjanja iPoda, Sykes se uglavnom okomila na istaknute republikance, kao što su Dick Cheney, Sarah Palin i utjecajni radijski voditelj Rush Limbaugh.

Zbog Limbaughovih izjava kako želi da Obama 'zakaže', kazala je da govori kao Osama bin Laden, te kako "misli da je Rush Limbaugh bio 20. otmičar 11. rujna 2001.", ali je bio toliko drogiran analgetikom Oxycontinom da je zakasnio na zrakoplov. Poželjela je da njemu 'zakažu bubrezi'.

Sykes je kazala kako je svojoj djeci preporučila da ako im stanu dva automobila, jedan s nepoznatim ljudima a drugi s Dickom Cheneyem, uđu u automobil nepoznatih ljudi.

Dopisnička večer uvijek je privlačila zvijezde, no zbog nazočnosti desetina filmskih i muzičkih zvijezda koje su i ranije pohodile Obamine skupove, ovoga se puta činilo da se pola Hollywooda preselilo u Washington. Inače, glavni grad SAD-a zbog medijske pozornosti komentatori katkad znaju nazivati "Hollywoodom za ružne ljude".

Među ostalima, na večeri u hotelu Hilton, bili su Glenn Close, Robert De Niro, Jennifer Garner i Ben Affleck, Natalie Portman, Owen Wilson, Sting, Taye Diggs, John Cusack, Demi Moore, Alicia Keys, Brad Paisley, Eva Longoria Parker, Forest Whitaker, Jon Hamm, Chris "Ludacris" Bridges, George Lucas, Steven Spielberg i mnogi drugi.

Gosti su bili i američki heroji - kapetan Richard Phillips koji je bio dobrovoljni talac somalskih gusara i pilot koji je zbog kvara prinudno spustio putnički zrakoplov u rijeku Hudson, Chesley Sullenberger.