Svijet
21

Obama: Islamska država neće zastrašiti SAD

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da SAD neće biti zastrašene nakon što su militanti Islamske države objavili snimak odrubljivanja glave američkom novinaru Stevenu Sotloffu.

"Naš domet je dugačak i pravda će biti zadovoljena", upozorio je Obama, prenosi BBC.

Drugi američki novinar, James Foley, ubijen je na sličan način prošlog mjeseca.

Glasnogovornica američkog Vijeća nacionalne sigurnosti Caitlin Hayden izjavila je da su američki obavještajni agenti "analizirali nedavno objavljeni snimak koji prikazuje američkog državljanina Stevena Sotloffa i došli su do zaključka da je autentičan".

Govoreći u Estoniji, Obama je izjavio da je odrubljivanje glave "jezivi čin nasilja i mi ne možemo ni zamisliti agoniju koju svi koji vole Stevena osjećaju upravo sada. Naša zemlja žali skupa s njima".

"Štagod te ubice pomisle da su ostvarile ubijajući nevine Amerikance poput Stevena, oni su već pogriješili. Oni su pogriješili jer, poput većina naroda širom svijeta, Amerikanci odbacuju barbarizam. Mi nećemo biti zastrašeni. Njihovi jezivi činovi samo će nas ujediniti kao zemlju i osnažit će našu riješenost", izjavio je Obama.

"Oni koji čine grešku nanoseći bol Amerikancima saznat će da mi nećemo zaboraviti, da je naš domet dugačak i pravda će biti zadovoljena", kazao je.

Obama je izjavio da je američka strategija da "pokuša osigurati da Islamska država ne bude aktuelna prijetnja regiji".

On je, međutim, upozorio da će za takvu strategiju trebati vremena i napora.