The Independent
0

Obama ipak traga za 'opcijom B' u Pakistanu

FENA
Londonski The Guardian, izvještavajući u utorak o obnovi sukoba između vojske i talibana u Pakistanu, ocjenjuje da je pakistanska vlada pogriješila kada je uopće ušla u pregovore s pobunjenicima i čak im dozvolila da uvedu šerijatsko pravo na teritoriji pod njihovom kontrolom.

"Umjesto da ih umiri, ona ih je tako samo ojačala i okuražila. Talibani su se približili na stotinjak kilometara od Islamabada i Amerikanci su u pravu kada kažu da je Pakistan na ivici kolapsa i brinu o sudbini nuklearnog arsenala te zemlje", piše Guardian.

The Independent piše da je, uz to, predsjednik Barack Obama u pravu što u Pakistanu i Afganistanu vidu jednu istu krizu i što će na sutrašnjem samitu s predsjednicima tih zemalja u Washingtonu insistirati na njihovoj uzajamnoj saradnji.

Opisujući oba predsjednika, Asifa Ali Zardarija i Hamida Karzaija, kao slabe i nesposobne čelnike koji ne kontroliraju svoje zemlje, Independent piše da usprkos tome što nema povjerenje u njih, Washington ih ne smije napustiti jer bi tako dodatno destabilizirao situaciju.

S tim na umu, Obama ipak traga za "opcijom B" u Pakistanu gdje je njegova administracija stupila u kontakt s opozicijskim čelnikom i bivšim premijerom Nawazom Sharifom u nadi da će on pristati ući u vladu i podijeliti vlast sa svojim ljutim suparnikom predsjednikom Zardarijem.

Washington vjeruje da bi takav "što širi politički front" u Islamabadu imao veće šanse da spriječi pobjedu islamista, zaključuje Independent.