Svijet
0

Obama imenovao zvaničnika zaduženog za nadzor trošenja novca stimulacionog plana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama objavio je u ponedjeljak da je imenovao zvaničnika zaduženog za pravilno korištenje 787 milijardi dolara namijenjenih za poticanje ekonomije.

Obama je objavio da je imenovao Earla Devaneya, generalnog inspektora odjela unutarnjih poslova, da upravlja savjetom koji će nadzirati pravilnu provedbu poticajnog plana. Obama je također zadužio i svog potpredsjednika Joea Bidena da prati provedbu plana.

Generalni inspektor je jedna vrsta istražitelja zaduženog da nadgleda da li neka agencija ili vladina organizacija provodi politiku administracije i da dovede u red eventualne ilegalne aktivnosti.

Earl Devaney doprinio je otkrivanju rada utjecajnog lobiste Jacka Abramoffa, osuđenog za korupciju pri ministarstvu unutarnjih poslova.

Pod vođstvom Devaneya, vlada će "rigorozno i transparentno pratiti trošenje novca kako to dosad nikada nije bilo", rekao je Obama u svojoj izjavi pred Nacionalnom asocijacijom guvernera.

Guverneri će odigrati značajnu ulogu u korištenju novca poticajnog plana koji je Obama potpisao 17. februara.

"Ako federalna agencija dostavi prijedlog koji će predstavljati rasipanje toga novca, ja ću to onda prekinuti. Ali ja želim da svi u ovoj sali ovdje znaju da ako vlada jedne države učini isto ja ću je pozvati na red i iskoristit ću sve svoje i ovlasti naše administracije da to prekinem", rekao je Obama.

Obama, koji je obećao novu kulturu transparentnosti i odgovornosti u Bijeloj kući, uputio je guvernerima isto upozorenje koje je prošle sedmice uputio gradonačelnicima, druge značajne instance u pokretanju plana.