SAD
0

Obama imenovao nobelovca za ministra energetike

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama imenovao je za novog ministra energetike znanstvenika Stephena Chua, koji je 1997. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Stephen Chu je direktor Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley u Kaliforniji i jedan je od najistaknutijih zastupnika ideje da se klimatske promjene trebaju sprečavati znanstvenim metodama.

Kao ministar energetike, Stephen Chu će raditi na koncipiranju državne politike u borbi protiv globalnog zatopljavanja. Njegov tim će sačinjavati i Lisa Jackson, administorator Agencije za zaštitu okoliša (EPA), Carol Browner kao energetski "car", te Nancy Sutley da predvodi Vijeće Bijele kuće za kvalitet okoliša, saopćili su demokratski zvaničnici bliski tim imenovanjima.

Chu je bio jedan od trojice naučnika koji su podijelili Nobelovu nagradu za fiziku u 1997. za njihov rad u hlađenju i držanju atoma pod laserskim svjetlom. On je profesor fizike i molekularne i ćelijske biologije na Univerzitetu Berkeley i direktor je Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley od 2004., gdje je radio na istraživanjima alternativnih energija kao načina borbe protiv globalnog zagrijavanja. To je najstariji laboratorij ministarstva energetike i obavlja samo radove koji nisu od povjerljivog značaja, a u posljednjim godinama pod Chuovim vodstvom bila je u središtu istraživanja biogoriva i solarnih tehnologija.

Barack Obama će danas objaviti svoj izbor za novog ministra zdravstva – to je bivši demokratski senator Tom Daschle.

Sva imenovanja na ministarske položaje odobrava Senat Sjedinjenih Država.