Svijet
0

Obama ide u posjetu Mijanmaru

FENA
Predsjednik Barack Obama postat će prvi američki čelnik koji će posjetiti Mijanmar u ovom mjesecu, u najsnažnijem iskazivanju podrške krhkoj demokratskoj tranziciji u toj zemlji jugoistočne Azije nakon pola stoljeća vojne vladavine.

Obama će posjetiti Mijanmar tokom turneje po zemljama jugoistočne Azije od 17. do 20. novembra tokom koje će također posjetiti Tajland i Kambodžu, saopćila je Bijela kuća, potvrđujući njegovo prvo međunarodno putovanje otkako je osvojio drugi mandat na izborim održanim u utorak, prenosi Reuters.

On će doći u posjetu uprkos nedavnom izbijanju sektaškog nasilja na zapadu Mijanmara koje je izazvalo brige Sjedinjenih Država i Evropske unije.

"Tokom posjete Mijanmaru, prve posjete jednog aktuelnog američkog predsjednika toj zemlji, Obama će imati priliku da se sastane s predsjednikom države Thein Seinom i opozicijskom čelnicom Aung San Suu Kyi "kako bi ohrabrio "aktuelnu demokratsku tranziciju", saopćio je portparol Bijele kuće Jay Carney.

Suu Kyi je provela godine u kućnom pritvoru u vrijeme vojne hunte dok je bila simbolom pokreta za demokratiju. Ona je izabrana u parlament u aprilu, kada je njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD) učestvovala u dopunskim izborima nakon što je bojkotovala izbore održane 2010. godine.

"Obama će doputovati u Mijanmar 19. novembra", saopćio je visoki izvor iz vlade u Yangonu, gdje su građani izrazili oduševljenje viješću o posjeti američkog predsjednika.