SAD
0

Obama i Sarakozy za saradnju na reformi globalnih financija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da SAD i Francuska ove godine moraju sarađivati u rješavanju hitnih globalnih financijskih pitanja, dok se svijet izvlači iz ekonomske krize.

Obraćajući se novinarima u Ovalnom uredu Bijele kuće uz francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Obama je rekao kako očekuje saradnju s Francuskom u pripremi dnevnog reda predstojećih samita skupina G-8 i G-20, kojima ove godine predsjedava Francuska.

"Postoji još uvijek previše neravnoteže u svjetskom gospodarstvu koja opterećuju izglede za rast", rekao je Obama nakon jednosatnog razgovora sa Sarkozyjem u Bijeloj kući.

Sarkozy je kazao kako će Francuska i SAD zajedno raditi na idejama za monetarne reforme. Istaknuo je da razumije "ključnu ulogu" dolara, koji je "svjetska valuta broj 1". "Znam koliko važnu ulogu ima SAD. Znam koliko važnu ulogu američki dolar u svjetskom gospodarstvu", rekao je Sarkozy.

Jedan je od glavnih elemenata francuskog prijedloga rekonstrukcije globalnog monetarnog sistema smanjivanje dominacije dolara kao rezervne valute, novca s koji se drži u rezervama za otplatu međunarodnih dugova.

Pitanja globalnih monetarnih reformi naći će se na dnevnom redu samita G-20 u Cannesu 3.-4. novembra. "Naši timovi će se naporno zajedno raditi kako bi došli do zajedničkih prijedloga o pitanjima koja su od interesa i u nadležnosti G-20, kao što su valute, cijene roba i sve što treba učiniti kako bismo smanjili sadašnje neravnoteže", rekao je Sarkozy.

Francuski dužnosnici kažu kako njihov cilj nije detronizirati dolar, već da žele otvoriti raspravu o promjenama od konferencije u Bretton Woodsu 1944., na kojoj je uspostavljena sadašnja uloga američke valute.

Sarkozy i francuska ministrica financija Christine Lagarde rekli su da je dominacija dolara pridonijela financijskoj krizi, potičući globalne neravnoteže.

Američki koncept naglasak stavlja na razvoj sistema ranog upozoravanja na ekonomske neravnoteže, uključujući i pozive Obamine administracije Kini da dopusti rast juana i prepusti ga silama tržišta.

"Razgovarali smo o tome kako možemo uskladiti naše planove, kako bismo bili sigurni da smo produktivni koliko je moguće te da donesemo reforme i druge mjere koje će rezultirati prosperitetom za ljude diljem svijeta", rekao je Obama.

Dva čelnika također su kazala da su razgovarala o suradnji u borbi protiv terorizma, kao i o globalnim kriznim žarištima uključujući Afganistan, Libanon, Iran, Obalu Bjelokosti, Sudan i mirovne napore na Bliskom Istoku.

Obama se osvrnuo i na tragičnu pucnjavu u Tucsonu, u Arizoni, u kojoj je ubijeno šest osoba, a ranjeno 14, uključujući i američku kongresnicu Gabrielle Giffords, koja je u kritičnom stanju. Kazao je kako je SAD još uvijek u šoku od napada koji se dogodio u subotu.

Sarkozy je izrazio sućut Obami, rekavši da su Francuzi "pogođeni i uzrujani" zbog tragedije i Arizoni. Obama je izrazio sućut zbog ubojstva dvojice francuskih talaca u Nigeru u nedjelju.

Dva predsjednika su nakon razgovora u Ovalnom uredu imala radni ručak u blagovaonici Bijele kuće, na kojem su nastavili razgovore.

Obama je najavio da će razgovarati o "suradnji i daljnjoj strategiji u ratu u Afganistanu, o utjecaju sankcija na nuklearni program Irana, o Bliskom istoku gdje obje zemlje vjeruju u rješenje s dvije države, te o prijetnji demokraciji u Obali Bjelokosti". Također je najavio razgovor o Sudanu, gdje se odvija referendum o neovisnosti juga zemlje i o stanju u Libanonu.

Francuska prva dama Carla Bruni-Sarkozy, prenosi Hina, zasebno je ručala s Michelle Obama, a pridružile su im se i francuske ministrice vanjskih poslova i financija Michele Alliot-Marie i Christine Lagarde, koje su u pratnji Sarkozyja doputovale u Washington.