Washington
0

Obama i Netanyahu potvrdili predanost mirovnim pregovorima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak kako vjeruje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi mir i da je Izrael ozbiljno za direktne pregovore s Palestincima, koji trebaju rezultirati stvaranjem palestinske države i zajamčiti sigurnost Izraelu.

Obama je na nakon sastanka rekao novinarima u Ovalnom uredu kako smatra da Netanyahu "želi mir", te kako je spreman "preuzeti rizik" da se on ostvari.

  • U razgovoru je Netanyahu "još jednom potvrdio spremnost da se uključi u ozbiljne pregovore s Palestincima, što mislim da bi trebao biti cilj ne samo za dvojicu uključenih čelnika, već i za cijeli svijet, rekao je Obama.

On je upozorio da i arapske zemlje moraju biti uključene i podržavati mirovni proces.

  • U konačnici, o tome će odlučiti izraelski i palestinski narod, ali oni ne mogu uspjeti bez da okolne države više u to ulože, istakao je američki predsjednik.

Obama je naglasio kako je "veza SAD-a i Izraela neslomljiva", potvrđujući zatopljenje odnosa dviju zemalja, nakon zahlađenje u martu s izraelskom objavom gradnje jevrejskih naselja u istočnom Jerusalemu.

Obama je u utorak odao priznanje Netanyahuu za "pravi napredak" u pojasu Gaze, gdje je Izrael nedavno ublažio embargo na ulazak robe.

  • To se kreće brže i učinkovitije nego što su mnogi ljudi očekivali. Očito još ima napetosti i problema koje treba riješiti, ali naše dvije zemlje rade zajedno na tome, rekao je Obama za Gazu.

Dvojica čelnika razgovarali su i o Iranu, rekao je Obama, o sankcijama koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a, i dodatnim koje je donio američki Kongres.

  • Mi ćemo i dalje vršiti pritisak na Iran da ispuni međunarodne obaveze i prestane sa svim vrstama provokativnog ponašanja, koje su prijetnja njegovim susjedima i međunarodnoj zajednici, kazao je Obama.

Premijer Netanyahu je nakon sastanka obećao da će Izrael raditi na postizanju mira na Bliskom istoku.

  • Mi smo predani tome miru, kazao je on.

  • Ja sam predan tome miru. I mislim da će taj mir, poboljšati živote Izraelaca, Palestinaca, i

sigurno će promijeniti našu regiju. Izraelci su spremni učiniti mnogo kako bi se postigao taj mir, rekao je Netanyahu.

Istaknuo je da to mora biti "siguran mir", bez ponavljanja situacije da palestinski teritorij preuzmu "iranski saveznici" i koriste ga za terorističke i raketne napade na Izrael, aludirajući na vlast islamističkog pokreta Hamas u Gazi.

Netanyahu je istaknuo kako je "dominantna nova prijetnja na horizontu" mogućnost da Iran pribavi nuklearno oružje, te izrazio priznanje Obaminoj odlučnosti da zaustavi Iran u tome.

  • To je preneseno u sankcije Vijeća sigurnosti UN-a i u američki zakon o sankcijama, rekao je Netanyahu, pozivajući ostale čelnike i zemlje da slijede primjer Obame i SAD-a te uvedu puno oštrije sankcije Iranu.

On je izrazio zahvalnost Obami što je i privatno i javno "reafirmirao dugoročnu privrženost SAD-a Izraelu i njegovoj vitalnoj strateškoj važnosti".

Netanyahu je pozvao Baracka i Michelle Obamu u posjet Izraelu.

Obama je također rekao da SAD nikad neće tražiti od Izraela da poduzme bilo koje mjere koje potkopavaju njegovu sigurnost.

  • Mi čvrsto vjerujemo da je s obzirom na njegovu veličinu, njegovu povijest, na regiju kojoj se nalazi i razinu prijetnji usmjerenih protiv njega. SAD neće nikad tražiti od Izraela da poduzme bilo kakve korake koji će narušiti njegovu sigurnost, rekao je Obama.

Netanyahu će se u utorak zasebno sastati i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom obrane Robertom Gatesom, a u srijedu i s potpredsjednikom Joeom Bidenom prije odlaska u New York, javila je Hina.