Bijela kuća
0

Obama i Netanyahu "nikada nisu imali bolje odnose"

FENA
Američko-izraelski odnosi su sjajni, izjavio je šef osoblja Bijele kuće Jack Lew, odbacujući ranije izvještaje o napetostima između čelnika dvije zemlje.

Lew je izjavio da američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu "nikada nisu imali bolje odnose", javile su u petak novine The Jerusalem Post.

Lew je kazao da je bilo "mnogo pogrešnih tumačenja" koja su dovela do uvjerenja da Obama vrši pritisak na izraelskog čelnika da pregovara s Palestincima, prenosi UPI.

  • Uloga koju on (Obama) igra je uloga koju su Sjedinjene Države igrale u prošlosti - da pomognu u okupljanju strana, ne da prisiljavaju strane, izjavio je Lew.

Obama tokom svog predsjedničkog mandata nije posjetio Izrael, ali je bio u posjeti toj zemlji prije nego što je postao predsjednik.

  • On želi otići ponovo, izjavio je Lew, dodajući da će Obama posjetiti Izrael ako bude ponovo izabran za predsjednika na izborima iduće sedmice.

Lew je kazao da američka jevrejska zajednica "veoma snažno podržava" Obamu, baš kao što Jevreji kroz historiju podržavaju Dermokratrsku stranku.

U oktobarskoj anketi izraelskog Dermokratskog instituta i Univerziteta Tel Aviv pokazalo se da izraelski Jevreji podržavaju republikanskog kandidata Mitta Romneya više nego aktuelnog predsjednika s 57 naprema 22 posto.