Svijet
0

Obama i Huckabee pobjedili u Iowi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki birači u saveznoj državi Iowi izabrali su demokratskog senatora Baracka Obamu i republikanca Mikea Huckabeeja za svoje stranačke kandidate na predstojećim novembarskim predsjedničkim izborima.

Obraćajući se pristalicama u Iowa, Obama, koji teži da postane prvi crni predsjednik u istoriji Amerike, je rekao:

"Ove januarske noći i u ovom presudnom istorijskom trenutku, vi ste učinili ono što su cinici smatrali nemogućim. Učinili ste ono što država New Hamphsire može da učini kroz pet dana. Učinili ste ono što Amerika može da učini ove 2008. godine, zajedno ste se okupili u malim mjestima i velikim gradovima da bi rekli da smo jedna nacija, jedan narod i da je vrijeme za promjene došlo".

Obama je pobjedu odnio poslije tjesne trke sa senatorima Hillary Clinton i Johnom Edwardsom, javio je BBC.

Clinton, koja je prema rezultatima bila tek treća, svojim je pristalicama poručila da se borba nastavlja:

"Sada je najvažnije da nastavimo trku i da ostanemo usredsređeni na dva bitna pitanja. Moramo da pružimo odgovore na pitanja koje je svako od nas postavio. Kako da pobjedimo u novembru 2008.? Biranjem kandidata koji će izdržati do kraja i koji će biti najbolji predsjednik. Ja sam na to spremna".

Bivši guverner Arkansass i baptistički svećenik Mike Huckabee dobio je više glasova od Mitta Romneyja, nekadašnjeg guvernera Masachussetsa, kome je, po svemu sudeći, ovim porazom nanijet težak jer je on za svoju kampanju potrošio desetine miliona dolara više od Huckabeeja

Huckabee je poslije pobjede u Iowi istakao da je ovo tek početak dugog puta:

"Ove noći smo bili svjedoci rađanja novog dana koji je potreban i američkoj politici i američkoj vladi. On je počeo ovdje u Iowi, ali se tu ne završava. Put vodi kroz ostale savezne države sve do Bijele kuće u Washingtonu".

Inače, izgleda da je demokrata Joseph Byden prva žrtva tek započete predsjedničke trke.

Senator iz savezne države Delaware, predsjednik vanjskopolitičkog komiteta američkog Senata, stigao je tek peti u trci kandidata demokratske stranke i već je najavio da se povlači iz konkurencije za nominaciju na predsjedničkim izborima.

Demokrate i republikanci učestvovali su u radu stotina malih stranačkih skupova ili kokusa na kojima su birali, po njima, najboljeg potencijalnog stranačkog kandidata.

Slični skupovi održaće se u svim američkim saveznim državama prije nego što svaka od stranaka nominuje jednog kandidata za predsjedničke izbore koji će se održati u novembru.

Iowa, u poređenju s drugim saveznim državama, šalje relativno mali broj delegata na centralne stranačke konvencije demokrata i republikanaca.

I pored toga se na stranačke skupove u Iowi gleda kao na potencijalnu odskočnu dasku za uspješne autsajdere ali i kao na priliku da favoriti konsoliduju sopstvene pozicije.

Za pet dana dvije stranke će održati svoje primarne izbore u New Hampshireu.

Ispitivanja javnog mnijenja u toj američkoj saveznoj državi nagovještavaju da će se glavna bitka među republikanskim pretendentima za nominaciju na predsjedničkim izborima voditi između Mitta Romneya i veterana američke politike senatora Johna McCainea dok će najveći takmaci kod demokrata biti Barack Obama i Hillary Clinton.