Svijet
0

Obama i Huckabee na čelu nove ankete u Iowi

FENA
Demokrat Barack Obama i republikanac Mike Huckabee konsolidirali su svoju prednost u namjenskim glasovima u svojim ključnim kampovima u Iowi, prema novoj anketi napravljenoj mjesec dana prije prvih izbornih rokova u ovoj državi.

Tamnoputi senator Illinoisa Barack Obama prema anketama objavljenim u nedjelju u listu Des Moines Register SAD-a nalazi se ispred demokratske favoritkinje na nacionalnom nivou Hillary Clinton, sa 28 glasačkih bodova u odnosu na 25 koliko ih ima bivša Prva dama SAD-a.

Barack Obama je dobio šest poena od oktobra, dok je Hillary Clinton izgubila četiri. Mladi senator je prikupio ove glasove među ženskim izbornim tijelom, koji su dosad davani supruzi bivšeg predsjednika.

Bivši senator John Edwards stiže na treću poziciju kod demokrata sa 23 posto namjenskih glasova, pokazujući da tri prva favorita ostaju odabrana prije prvih izbornih skupština koje treba da imenuju kandidate iz svake stranke 3. januara u Iowi.

Iz republikanske stranke, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, solidni konzervativac i bivši baptistički pastor, potvrdio je svoj uspon, održavajući se na čelu sa 29 posto glasova, dobijajući 17 poena od oktobra.

Anketa je vođena telefonom prošle sedmice na 500 mogućih učesnika u prvim skupštinama Iowe i s mogućom greškom od više ili manje 4,4 poena.