Washington
0

Obama i Hu najavili bližu saradnju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao u srijedu su nakon razgovora u Washingtonu, najavili bližu saradnju dvaju najvećih svjetskih ekonomija u ključnim pitanjima u rasponu od povećanja međusobne trgovinske razmjene, do globalne borbe protiv širenja nuklearnog oružja i terorizma.

"Predsjednik Obama i ja ostat ćemo u bliskom kontaktu, sastancima, telefonom i pismima", rekao je Hu, dodajući da će se povećati i razmjena i saradnja dviju vojski, te pojačati razmjena među svim sektorima društva, posebno među mladima.

Oni su istovremeno pokazali da među njima postoje i znatne razlike u gledištima, posebno vezano za ljudska prava i podcijenjenost kineske valute juana.

Obama je priznao da je razlika u gledanju na ljudska prava "povremeno bila izvor napetosti između dviju vlada". On je istaknuo da kineski ustav sadrži odredbe o univerzalnim ljudskim pravima, sugerirajući da bi ih trebalo provoditi u praksi, od "prava na slobodno izražavanje mišljenja, okupljanja i protesta do prava na slobodu vjeroispovijesti". Obama se posebno zauzeo za poštivanja prava Tibeta.

Predsjednik Hu je, na zajedničkoj pres-konferenciji u Bijeloj kući, izjavio da je "Kina opredijeljena za poštivanje i zaštitu ljudskih prava", ali da univerzalna ljudska prava nisu svugdje jednako primjenjiva na nacionalnom nivou.

"Mi imamo neke osnovne stavove kao i Amerikanci o univerzalnosti pojedinih prava. Slobodu govora, slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja", rekao je Hu.

Obama je istaknuo da je o ljudskim pravima otvoreno razgovarao s kineskim čelnikom, ali "da to ne priječi saradnju SAD-a i Kine u drugim ključnim područjima".

Pres-konferenciju su obilježili tehnički problemi, odnosno nepostojanje simultanog prijevoda, pa se u jednom trenutku činilo da je Hu prešutio odgovor na pitanja novinara o ljudskim pravima, no poslije je odgovorio, objasnivši da nije imao prijevod. Obama se zbog problema s prijevodom izvinio novinarima.

Obama, koji je u SAD-u izložen kritikama zbog selidbe proizvodnih radnih mjesta u Kinu, istaknuo je na pres-konferenciji da su u okviru Huova posjeta sklopljeni deseci poslovnih ugovora koji će osigurati američki izvoz vrijedan 45 milijardi dolara, i poduprijeti 235.000 radnih mjesta u SAD-u.

Najveći dio odnosi se na namjeru kupovine 200 aviona Boeing, u vrijednosti od 19 milijardi dolara, a ostalo su ugovori u poljoprivredi, hemijskoj industriji, telekomunikacijama, softwareu i autodijelovima.

Obama je naglasio i da mu je kineski predsjednik obećao da "američke kompanije neće biti diskriminirane kada se takmiče za poslove s vladom", te kako Kina poduzima značajne korake da bi smanjila krađu intelektualnog vlasništva i proširila američka ulaganja. On je najavio proširenje saradnje u nauku i tehnologiji, te nastavak zajedničkih istraživanje "zelene" energije i klimatskih promjena.

Obama je naglasio kako je rekao visokom gostu da je kineska valuta juan i dalje podcijenjena, uprkos povećanoj fleksibilnosti, te su potrebne dalje prilagodbe, s čime će se potaknuti domaća potrošnja i smanjiti inflatorni pritisci.

Na području sigurnosti, Obama je istakao proširenje dijaloga i saradnju oružnih snaga SAD-a i Kine.

U vezi s regionalne stabilnosti, Obama je istaknuo interes SAD-a za "održavanje slobode plovidbe, trgovine, poštivanje međunarodnog prava i mirnog rješavanja sporova, reagirajući na sporove Kine sa susjedima u Žutom moru i Južnom kineskom moru.

On je rekao da SAD poštuje ulogu Kine u smanjenju napetosti na Korejskom poluostrvu, te naglasio da međunarodna zajednica mora ustrajati na zaustavljanju ilegalnog nuklearnog programa Pyongyanga.

Za problem nuklearnih ambicija Teherana, rekao je da su se on i Hu suglasili kako Iran mora poštivati svoje međunarodne obaveze i da sve sankcije UN trebaju biti provedene.

Kineski predsjednik Hu kazao je kako su se "složili da nastave pozitivnu saradnju i razvoj sveobuhvatanih odnosa i partnerske saradnje Kine i SAD-a na temelju uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi, na dobrobit narodima svojih zemlja i svijeta".

Hu je istaknu da obje zemlje međusobno trebaju "poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i razvojne interese".