SAD
0

Obama i Gul razgovarali o unapređenju stabilnosti u BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonom sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom o velikom broju regionalnih pitanja, a jedna od tema bila je i stabilizacija prilika u BiH.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, dvojica predsjednika tokom razgovora razmijenila su mišljenja o Kipru, normalizaciji odnosa između Turske i Jermenije i situaciji u Afganistanu, kao i o unapređenju stabilnosti u BiH

Obama i Gul razmatrali su potrebu za "održivim angažovanjem" u rješavanju konflikta  i pregovorima grčke i turske strane na Kipru.

"Dva  lidera razgovarali su o istorijskom napretku po pitanju normalizacije odnosa između Turske i Jermenije i značaju nastavka ulaganja napora u tom pravcu", navodi se u saopštenju.

Turska i Jermenija potpisale su dva protokola prije sedam dana kojima su otvorile diplomatske odnose, bilateralne veze i zajedničku granicu nakon godina neprijateljstava.

Jermenija je u petak podržala napore Turske da uđe u EU, rekavši da će služiti njenim vlastitim interesima u približavanju evropskom bloku.

Obama je zahvalio turskom predsjedniku na doprinosu u rješavanju bezbjednosnih izazova u Afganistanu.
Američki predsjednik trenutno razmatra novu strategiju za Afganistan i u narednim sedmicama treba da donese odluku o tome da li će u tu zemlju poslati dodatne vojne snage.