Sa priznanjem dolaze i odgovornosti
0

Obama i formalno priznao sirijsku opoziciju

Klix.ba
Barack Obama
Barack Obama
Kako je rekao predsjednik Barack Obama, Sjedinjene Američke Države su i formalno priznale sirijsku opozicionu pobunjeničku koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Govoreći za ABC News, Obama je rekao da je koalicija sada dovoljno dobar predstavnik naroda i da su SAD spremne napraviti taj veliki korak i priznati ih formalno.

Velika Britanija, Francuska, Turska i sve zemlje Golfskog zaljeva su već priznale sirijsku opoziciju kao legitimnog predstavnika naroda.

Kako kaže Obama, novonastala koalicija je stekla pravo da predstavlja sirijski narod, prenosi BBC.

"Međutim, jasno je da sa priznanjem dolaze i odgovornosti. Moraju se organizovati efikasno, moraju predstavljati sve strane i moraju predano raditi na političkoj tranziciji koja će poštovati prava žena i svih etničkih manjina", rekao je Obama.

Obamina izjava je data dok se ministri vanjskih poslova 70 zemalja pripremaju za današnji sastanak u Maroku, na kojem će se diskutovati o situaciji u Siriji. Na sastanku u Marakešu će prvi put biti i predstavnici Sirijske nacionalne koalicije.

Priznanje koalicije ne znači da će SAD početi naoružavanje pobunjenika. Međutim, kako kažu neki zvaničnici, i taj korak bi se mogao dozvoliti ako bi pomogao da se postigne političko rješenje u Siriji.

Obama je također upozorio da SAD neće pomagati ekstremističkim elementima opozicijske koalicije.

"Mi ne podržavamo sve koji se bore protiv Assada. Postoje neki koji su usvojili ekstremističku propagandu i mi ćemo napraviti jasnu razliku između svih elemenata revolucije", dodao je Obama.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je grupu Jabhat al-Nusra, za koju se vjeruje da je povezana sa Al-Kaidom, jučer proglasila stranom terorističkom organizacijom.