SAD
0

Obama i dalje za razgovore s Iranom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je i dalje zainteresovan za razgovore s Iranom, uprkos hapšenju američke novinarke iranskog porijekla i kontroverznim izjavama iranskog lidera Mahmuda Ahmadinedjada.
  • Nastavićemo da tragamo za načinima da se unaprijede odnosi i pronađe rješenje za neka od ključnih pitanja u kojima je do sada bilo razlika, posebno kada je u pitanju (iranski) nuklearni program, rekao je Obama poslije sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom u Bijeloj kući.

Obama je osudio Ahmadinedjadovu izjavu da je Izrael "rasistička država" i dodao da će takve njegove ocijene ne samo ugroziti napore da se unaprijede iransko-američiki odnosi, već i poziciju Islamske Republike u međunarodnoj zajednici.

  • Smatram da su njegove (Ahmadinedjadove) izjave sporne i jezive, rekao je američki predsjednik novinarima.

Obamina administracija ranije je upozorila na mogućnost pooštravanja sankcija Iranu ukoliko ta zemlja nastavi da odbija zahtjeve UN-a da zaustavi nuklearne aktivnosti, podsjetio je Reuters.

U međuvremenu je američka novinarka iranskog porijekla Roxana Saberi, koju su iranske vlasti uhapsile zbog špijunaže za SAD, uložila žalbu na presudu kojom joj je izrečena kazna zatvora od osam godina.

Obama je iskoristio priliku da prokomentariše i situaciju na Bliskom istoku, poručivši da u narednim mjesecima očekuje "gestove dobre volje" kako Izraela, tako i palestinskih vlasti. Naveo je da obje strane treba da preduzmu korake koji će ih udaljiti od "ponora".