Svijet
0

Obama i Clinton u utorak na predizborima u Oregonu i Kentakiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju Barack Obama i Hillary Clinton tokom vikenda su nastavili s intenzivnom kampanjom u američkim saveznim državama Oregon i Kentaki, u kojim se u utorak održavaju predizbori, na kojima im ankete predviđaju ravnomjeran uspjeh i podjelu delegata za konvenciju.

Oregon i Kentaki su primjeri dviju država u kojima dominiraju dva krila Demokratske stranke - liberalno i konzervativno.

Oregon, na zapadnoj obali SAD-a, imućna je, ekološki osviještena, antiratno raspoložene sredina s brojnom studentskom populacijom, i primatom u svim liberalnim inicijativama od biciklističkih staza do eutanazije.

Kentaki, na srednjem Zapadu, ruralna je i radnička država, dugo ovisna o ugljenu, koja je dva puta izglasala Billa Clintona, ali je na posljednjih sedam izbora pet puta birala republikanskog predsjednika.

"Posljednja ispitivanja birača u Oregonu daju Obami prednost 14 do 15 posto", kazao je politolog Kevin Smith sa Sveučilišta Oregon za dnevnik Politico.

U Kentakiju Clinton ima uvjerljivu prednost od 56 prema 31 posto glasova.

"Clinton bi u utorak trebala premoćno pobijediti u Kentakiju", predviđa Joe Gershenston, politolog sa Sveučilišta Eastern Kentucky. Clinton i Obama zaostaju za John McCainom u ispitivanjima birača Kentakija za predsjedničke izbore u novembru, dodao je.

Oregon daje 52, a Kentaki 54 delegata za konvenciju.

Na dosadašnjih 50-ak predizbora Obama je osigurao nedostižnu prednost pred Clinton po broju delegata, broju glasova i osvojenih država, a na kraju i po broju tzv. superdelegata, stranačkih čelnika ključnih kod odluke o predsjedničkom kandidatu.

Ukupno, Obama ima 1.907 a Clinton 1.718 od 2.025 delegata potrebnih za automatsku nominaciju. Po broju superdelegata, gdje je bivša prva dama dugo vodila, Obama ih sada ima 295 a Clinton 274, od oko 800 ukupno.

Prema rezultatima ispitivanja Instituta Gallup, objavljenim u nedjelju, Obama na nacionalnoj razini vodi s 52 prema 41 posto glasova demokratskih birača.

Ranije najave, prema kojima se Obama sprema proglasiti pobjedu u utrci za nominaciju ubrzo nakon zatvaranja birališta u Oregonu i Kentakiju, koje on nikada nije opovrgnuo, u subotu su dobile neslužbenu potvrdu s najavom da će Obama u utorak navečer održati skup u Ajovi, gdje je u januaru pobijedio na prvim predizborima.

Skup u Ajovi, na kojem će sudjelovati i Obamina supruga Michelle, treba simbolično označiti njegovo polaganje prava na stranačku nominaciju, i njegov puni zaokret prema kampanji za opće izbore, koji je uočljiv u posljednje vrijeme otkako u javnim istupima uglavnom polemizira s republikancem Johnom McCainom, gotovo ne spominjući Hillary Clinton.

Iako se demokratski predizbori nastavljaju u Portoriku i završavaju 3. juna u Montani i Južnoj Dakoti, Obama za iduću sedmicu planira posjetu Floridi, ključnoj državi za predsjedničke izbore u kojoj nije vodio kampanju, jer je stranačka središnjica suspendirala tamošnje predizbore, piše u nedjelju The Washington Post.

Politički analitičari, prenosi Hina, očekuju se da će Hillary Clinton, koja nastavlja kampanju za preostale predizbore, osporavati Obami pravo na nominaciju sve do kraja predizbornog ciklusa, ali i da će biti izložena pojačanom pritisku demokratskih čelnika da se povuče iz utrke.