Svijet
19

Obama i Castro se rukovali na samitu u Panami

Piše: E. F.
Obama i Catro (Foto: EPA)
Obama i Catro (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro rukovali su se na regionalnom samitu američkih zemalja koji je počeo u Panami, simbolički označivši pokušaj obnove veza između neprijatelja iz vremena hladnog rata. Obama je kazao liderima Latinske Amerike kako je vrijeme u kojem se njegova zemlja mogla miješati u regionalne afere, odavno prošlo.

Obama i kubanski lider Raul Castro rukovali su se prilikom svečanog otvorenja samita. Međutim, njihov historijski susret mogao bi biti zamijenjen tenzijama koje su posljednjih dana nastale između Venecuele i SAD-a.

Obama je forumu lidera civilnog društva u Panami kazao kako su dani u kojima se podrazumijevalo da se SAD može miješati u sva pitanja koja su joj od interesa već prošli.

Na prošlom samitu američkih država, SAD se našla na meti kritika zbog embarga koji je nametnula Kubi. Sedmi samit je prvi na kojem će Kuba učestvovati i velika pažnja usmjerena je upravo na odnos dvojice lidera, dojučerašnjih protivnika.

Prisutnost Obame i Castra na samitu okrunit će zatopljavanje odnosa između dviju zemalja najavljeno nakon 18 mjeseci pregovora vođenih u najvećoj tajnosti.

Očekuje se da će se Obama i Castro ponovno sastati danas i razgovarati o pokušajima obnove punih diplomatskih veza te poduprijeti trgovinu i putovanja između dviju zemalja.