Svijet
0

Obama i Biden sa stranačkim čelnicima o podizanja limita zaduživanja

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden sastat će se s kongresnim čelnicima obje stranke u ponedjeljak navečer, dok se približava rok za podizanje granice američkog duga.

Sastanku će također prisustvovati čelnici Zastupničkog doma i Senata, prenosi BBC.

Blokada rada američke vlade, koja je također rezultat političkih svađa, ušla je u treću sedmicu.

Zvaničnici su upozorili na ekonomsku katastrofu ako SAD ne podignu granicu svog zaduživanja.

"Samo nekoliko dana uoči isteka privremenih ovlasti vlade, predsjednik će ukazati na jasnu potrebu da Kongres plati svoje račune, da se državne institucije ponovo otvore", navodi Bijela kuća u saopćenju uoči sastanka u ponedjeljak navečer.

Očekuje se da sastanku prisustvuju čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid, čelnik Republikanaca u Senatu Mitch McConnell, predsjednik Zastupničkog doma Republikanac John Boehner i čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

U pregovorima američkih kongresnih čelnika tokom vikenda nije postignut nikakav dogovor o podizanju granice američkog zaduživanja uoči roka koji ističe u četvrtak.

Pregovori čelnika Republikanaca i Demokrata u Senatu nastavljeni su u nedjelju, a obje strane čekale su na otvaranje finansijskih tržišta u ponedjeljak kako bi procijenile svoje pregovaračke pozicije.

Reid je opisao telefonski razgovor s McConnellom kao "produktivan", ali dvije strane nisu pronašle rješenje na povećanju granice američkog zaduživanja od 16,7 triliona dolara u vrijeme kada se približava rok do četvrtka.

Republikanska senatorka Susan Collins priznala je da Senat nije finalizirao sporazum, ali je dodala da su senatori "ostvarili veoma dobar napredak".

Posebna radna grupa koju predvodi Collins također se sastala na nekoliko sati tokom dana kako bi raspravljala o eventualnim rješenjima, javio je AP.