Svijet
0

Obama i Biden prvi put zajedno u javnosti

FENA
Američki predsjednički demokratski kandidat Barack Obama i Joseph Biden (65), koji će u slučaju Obamine pobjede biti imenovan potpredsjednikom SAD-a, u subotu su prvi put u javnosti nastupili zajedno, pri čemu je Biden, kako prenose svjetski mediji kazao kako je "stiglo naše vrijeme" te se vrlo brzo "obrušio" na republikanskog kandidata Johna McCaina.

Ispred iste Gradske vijećnice u Ilinoisu pred kojom je prvi put, u februaru 2007. spomenuo da se namjerava uključiti u utrku za Bijelu kuću, demokratski kandidat Barack Obama istaknuo je kako smatra da Biden "neće biti samo dobar potpredsjednik, nego sjajan potpredsjednik".

"On utjelovljuje onu rijetku mješavinu - već desetljećima živi u Washingtonu u koji je donio promjene, no Washington ga nije izmijenio. Stručnjak je za vanjsku politiku čije su vrijednosti duboko usađene u američkoj srednjoj klasi", kazao je Obama.

U Bidenovom životopisu je i silovito protivljenje podršci američke vlade južnoafričkom režimu apartheida osamdesetih godina, potom zauzimanje, kao člana Senata, za snažniju američku intervenciju na Balkanu devedesetih te veću prisutnost američke politike u Iraku, Iranu i u Pakistanu.

Devedesetih je Biden bio među prvim američkim političarima koji su pozvali vodstvo zemlje da se angažira na što hitnijem suzbijanju srpske agresije na području Balkana, zauzimajući se istodobno da se ukine embargo na oružje za Bosnu i Hercegovinu.

Također je od SAD-a i NATO-a tražio da pokrenu istragu ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, zauzimajući se za NATO-ove zračne napade na srpske vojne snage.

Biden je 1972., samo dva mjeseca nakon što je izabran u Senat, prenosi Hina, doživio osobnu tragediju - u automobilskoj nesreći poginule su njegove kći i supruga. Sin Beau, kapetan je u Army National Guard i u oktobru bi trebao otputovati na dužnost u Irak.