Svijet
1

Obama: Hemijsko oružje bi bilo "tragična greška"

SRNA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je večeras da će sirijski predsjednik Bashar al Assad odgovarati ako počini "tragičnu grešku" i upotrijebi hemijsko oružje iz svog arsenala.

"Imajući u vidu da sirijski režim posjeduje zalihe hemijskog oružja i dalje ćemo jasno stavljati do znanja Assadu i onima oko njega da svijet gleda šta se dešava i da će svi odgovarati pred međunarodnom zajednicom i SAD ako počine tragičnu grešku i upotrijebe to oružje", rekao je Obama.

On je u govoru o spoljnoj politici pred ratnim veteranima i Rinu naveo da SAD "danas rade na tome da sirijski narod dobije bolju budućnost".

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izrazio je prethodno zabrinutost povodom rizika da Sirija upotrijebi hemijsko oružje, nakon što je Damask saopštio da bi mogao da aktivira svoj hemijski arsenal u slučaju strane intervencije.

Sirija je danas priznala da posjeduje hemijsko i biološko oružje, uz napomenu da ono ne bi bilo iskorišteno protiv pobunjenika, nego protiv spoljnih snaga.

"Bilo bi žalosno ako bilo ko u Siriji upotrijebi oružje za masovno uništenje", rekao je Ban novinarima tokom posjete Srbiji.

Potrparol sirijskog Ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi rekao je ranije da vlast "ni u kom slučaju neće upotrijebiti hemijsko oružje protiv sirijskog naroda".

On je rekao da sirijska vojska čuva hemijsko oružje i da se bezbjednosna situacija u Damasku popravlja.