Svijet
5

Obama formalno zatražio od Kongresa da odobri vojnu akciju u Siriji

FENA/Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama formalno je zatražio od Kongresa odobrenje za upotrebu sile protiv Sirije, ističući da smatra da je važno za američku demokratiju da dobije podršku poslanika.

Predsjednik Obama je, kako prenosi AP, sinoć rekao da je odlučio da treba pokrenuti napad na Siriju, ali da će prethodno zatražiti odobrenje Kongresa.

On je kazao da su se lideri Kongresa dogovorili da zakažu debatu čim se poslanici vrate sa ljetnje pauze, a to ne bi trebalo da bude prije 9. septembra.

Za sada nema naznaka da bi to moglo da se dogodi ranije.

Američki predsjednik je kazao da je odlučio da upotreba vojne sile treba da bude cijena za ono što SAD smatraju da je "nesumnjiva upotreba hemijskog oružja" od strane sirijskog režima.

"Naša vojska je zauzela pozicije u regionu. Mi smo spremni da napadnemo kad god to riješimo", dodao je on.

Obama je najavio da će prije nego što pokrene akciju zatražiti odobrenje Kongresa, kako bi kaznio Siriju za upotrebu hemijskog oružja u napadu u kojem su poginule stotine ljudi u blizini Damaska.

Obama je kazao da je spreman napasti i bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a kao i saveznika. Podsjetimo, Velika Britanije je odustala od napada nakon što premijer David Cameron nije dobio podršku u Parlamentu.

Francuski predsjednik Francois Hollande je deklarativno izrazio podršku SAD-u unatč protivljenju stanovnika ove zemlje dok je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka neće sudjelovati u vojnoj akciji bez odobrenja mandata UN-a, NATO-a ili EU-a.