Svijet
1

Obama: Film "Muslimanska nevinost" vrijeđa sve muslimane

Anadolija
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Američki predsjednik Barack Obama se gostujući u TV emisiji 'The Late Show' poznatog voditelja Davida Lettermana osvrnuo i na proteste širom islamskog svijeta povodom filma "Muslimanska nevinost" američkog režisera koji vrijeđa život i djelo Poslanika Muhameda.

"Snimljen je jedan uvredljiv film čiji su cilj bili Poslanik i muslimani. Taj film snimila je jedna mračna ličnost i svojim filmom ta ličnost je uvrijedila čitav islamski svijet", rekao je Obama.

On je naglasio da su radikali i teroristi ovaj film iskoristili kao razlog za napad na američku ambasada u Libiji i druge konzulate.

Obama je dodao da u svemu ima i određena doza ironije. Podsjećajući da je ambasador SAD-a u Libiji Chris Stevens, koji je ubijen u napadu na ambasadu u Bengaziju, čovjek koji je pomogao Libiji da se oslobodi režima Muammera Gaddafija i čovjek kojeg Libijci vole, Obama je rekao: "Radikali koji su to učinili ne predstavljaju libijski narod".

Američki predsjednik je kazao kako netolerancija i ekstremizam ne predstavljaju veliki broj muslimana, navodeći da je najbolji primjer za to Al-Kaida, te dodao da se zemlje koje žele biti uspješne moraju osloboditi takvih grupa, jer u protivnom će biti svjedoci ovakvih nemilih događaja.