Svijet
0

Obama: Etnička i vjerska raznolikost će doprinijeti svjetlijoj budućnosti Malezije

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru azijsko-pacifočke turneje, a boraveći u Maleziji predsjednik SAD Barack Obama kazao je kako će upravo etnička i vjerska raznolikost ove zemlje doprinijeti njenoj svjetlijoj budućnosti, javlja Anadolu Agency.

Tokom ručka u palači malezijskog kralja Abdulhalima Mu'adzam Shaha Obama je uporedio etničku i vjersku raznolikost Malezije sa onom u SAD-u. On je kazao da ukoliko se ta raznolikost pozitivno iskoristi mogže se obezbijediti bolja  i svjetlija budućnost za naredne geneacije. 

"Ukoliko dolazimo iz nekog malog sela ili velikog grada pri tome živeći u SAD-u ili Maleziji vjerujem da svi imamo imamo iste težnje, a to je da živimo u miru i dostojanstvu", kazao je Obama. 

Obama je na početku govora prisutne pozdravio na malajskom jeziku, a na kraju se na istom prisutnima i zahvalio što je izazvalo pozitivne reakcije. On je prisutne podsjetio na memoare bivšeg američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona koji je bio zadnji američki predsjednik koji je posjetio ovu zemlju. Kako je kazao Obama Johnson je opisivao svoje dojmove živosti i vitalnosti koju je vidio na licima naroda jugoistočne Azije. Obama je dodao da se unaprijed raduje susretu sa malezijskim susretima, koji će upriličiti danas tokom posjete Malaya Univerziteta.

Američki predsjednik Barack Obama zahvalio se malayskom narodu za gostoprimljivost i daraželjivost koja ga je dočekala. 

Malezijski kralj Shah zahvalio se Obami na pomoći koju je SAD pružio tokom potrage za nestalim malezijskim avionom, letom MH-370. On jemazao da je saradnja na tom polju pokazatelj prijateljskih odnosa dviju zemalja.