Svijet
0

Obama "duboko zabrinut" zbog civilnih žrtava u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u utorak je izrazio "duboku zabrinutost" zbog gubitka života civila u Gazi i Izraelu, prekinuvši šutnju o sukobu koji zbog stotina palestinskih žrtava izaziva proteste širom svijeta, uz napomenu da vanjsku politiku SAD-a može voditi samo aktualni predsjednik George W. Bush.

"Duboko sam zabrinut zbog sukoba koji se tamo događa. Potpuno sam obaviješten i svakodnevno pratim situaciju. Gubitak života civila u Gazi i Izraelu, izvor je duboke zabrinutosti", rekao je Obama odgovarajući na pitanja novinara na sastanku sa svojim gospodarskim timom.

Ponovio je da se "u vanjskoj politici treba čuti samo jednog predsjednika", za razliku od stalne rasprave demokrata i republikanaca o unutarnjoj politici SAD-a.

"U međunarodnim odnosima druge zemlje žele vidjeti ko govori za Ameriku. Trenutno predsjednik George W. Bush govori u ime SAD-a", rekao je Obama, najavljujući da će se nakon inauguracije 20. januara angažirati na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

"Nakon 20. januara imat ću puno za reći o tome pitanju...moja administracija će se od početka djelotvorno i dosljedno angažirati na rješavanju bliskoistočnog sukoba, u interesu naroda u regiji i američkih nacionalnih interesa i stabilnosti", naglasio je Obama.

U pitanjima vanjske politike, Obama je do sada reagirao samo na teroristički napad u Mumbaiju u Indiji, krajem novembra 2008.

Osim poštovanja načela o nemiješanju u vanjsku politiku, Obama je, po ocjenama političkih analitičara, prenosi Hina, izbjegavao reagirati na sukob u Gazi kako ne bi potkopao napore Busheve administracije na postizanju "trajnog i održivog" prekida vatre.