Svijet
0

Obama doputovao u Južnoafričku Republiku, ali neće posjetiti Mandelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je doputovao u Južnoafričku Republiku, drugu stanicu svoje afričke turneje po tri zemlje.

Obama je ranije izjavio kako ne očekuje da vidi bivšeg predsjednika Nelsona Mandelu, koji se nalazi u kritičnom stanju u bolnici.

Napuštajući Senegal, on je izjavio novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One: "Ne treba mi prilika za slikanje", prenosi BBC.

U međuvremenu je Mandelina bivša supruga,Winnie Madikizela-Mandela, izjavila je da je kod bivšeg čelnika uočila "veliko poboljšanje" u odnosu na prethodne dane, ali da "još nije dobro".

Dopisnici javljaju da su mjere sigurnosti pojačane na ulicama u blizini bolnice Mediclinic u prijestonici, Pretoriji, gdje se 94-godišnji Mandela liječi od infekcije pluća.

Ministri, političari, Mandelin liječnik i članovi porodice bili su među onima koji su u petak obišli bivšeg čelnika, njegovog 21. dana provedenog u bolnici.

Susreti predsjednika Obame planirani su za subotu ujutro u Pretoriji.

Američki predsjednik izjavio je, međutim, kako ne očekuje da se vidi s bolesnim bivšim čelnikom tokom posjete Južnoj Africi.

"Ne treba mi prilika za slikanje. Posljednje što bih poželio je da budem na bilo koji način smetnja u vrijeme kada je porodica zabrinuta za Mandelino stanje", izjavio je on novinarima u avionu Air Force One po odlasku iz Senegala.

"On je nastavio: 'Mislim da je glavna poruka koju nećemo ditrektno poručiti njemu nego njegovoj porodici - jednostavno i iskreno divljenje njegovom liderstvu tokom svih ovih godina, i da su misli i molitve američkog naroda s njim, njegovom porodicom i njegovom zemljom'".

Obama se sastao s Mandelom 2005. dok je bio američki senator. Obojica ljudi postali su prvi crni predsjednici svojih država i primili su Nobelovu nagradu za mir.

Američki predsjednik opisao je Mandelu kao "heroja za cijeli svijet čije naslijeđe traje godinama" i koji je inspirirao njegov vlastiti aktivizam u vrijeme dok je bio student.