SAD
0

Obama danas u prvoj posjeti Bijeloj kući

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji će na ovu funkciju zvanično doći 20. januara, u ponedjeljak će prvi put u tom statusu posjetiti Bijelu kuću.

Manje od sedmicu nakon historijske pobjede, Barack Obama stiže u Washington na razgovore sa još uvijek aktuelnim predsjednikom Georgom W. Bushom o izazovima koji ga čekaju. Obama (47) je nakon dvogodišnje kampanje uspio, kako ističe, unijeti promjene, a najavljuje da će s trenutnim predsjednikom SAD-a razgovarati o ekonomiji i vanjskoj politici.

U Bijeloj kući će se pojaviti sa suprugom Michelle, a sastanak će trajati oko 90 minuta. Osim razgovora o politici, ovaj bračni par razgledat će kuću koja će u januaru postati njihov dom, te će potom krenuti diskusija o prelasku ovlasti, ekonomiji Sjedinjenih Država i ratu u Iraku, piše Reuters.

"U sedmicama koje slijede, administracija će izvještavati Obamu o važnim političkim pitanjima, od stanja na tržištu do rata u Iraku", najavio je Bush te dodao kako će novog predsjednika obavještavati o važnim odlukama koje će donijeti u naredna dva mjeseca.

Iako je svjestan da je Bush još uvijek predsjednik, Obama je istakao da radi na formiranju vlade i priprema se da preuzme ured.