Meksički zaljev
0

Obama danas s komisijom za katastrofu

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama sastat će se danas s prvim ljudima komisije osnovane da istraži okolnosti u vezi s velikom količinom izlivene nafte u Meksičkom zaljevu.

Dužnosnici kažu da će se predsjednik Obama sastati u Bijeloj kući s bivšim senatorom Bobom Grahamom i bivšim šefom državne Agencije za zaštitu okoliša Williamom Reillyjem.

Ovaj sastanak je organiziran u trenutku kada u američkoj javnosti raste gnjev zbog neuspjeha u višesedmičnim pokušajima da se prekine istjecanje nafte u more s dubine od oko kilometar i po, prenio je BBC.

Dužnosnici Obamine administracije su već opisali ono što se događa u Meksičkom zaljevu kao "najtežu ekološku katastrofu u historiji SAD-a".

Naftna kompanija British Petroleum (BP) sprema se ove sedmice na još jedan pokušaj prekida istjecanja nafte iz oštećene cijevi na morskom dnu ispod jedne njezine platforme koja se zapalila i zatim potonula krajem aprila.

British Petroleum i američka vlada saopćili su, međutim, da bi nafta mogla nastaviti da istječe u vode Meksičkog zaljeva sve do avgusta - imajući u vidu tehničku složenost operacije začepljivanja cijevi i kontrole nad naftom iz bušotine na morskom dnu.