Svijet
0

Obama čestitao narodu Sudana na "inspirativnom referendumu"

SRNA
Američki predsjednik Barack Obama čestitao je danas Sudancima na "inspirativnom referendumu" o budućnosti njihove zemlje i pozvao na mir i uzdržanost.

"Mirni i dobro organizovani referendum u Sudanu inspiracija je cijelom svijetu i priznanje odlučnosti naroda i lidera južnog Sudana u borbi za bolju budućnost", istakao je Obama.

On je dodao da se referendum sada pomjera u drugu fazu i da su nezavisni posmatrači ohrabreni dosadašnjim uspješnim procesom iako zvanični rezultati neće biti objavljeni izvjesno vrijeme.

"Apelujemo na sve strane da ostanu mirne i budu uzdržane dok se ne dobiju rezultati i ne završi primjena Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma iz 2005. godine", rekao je Obama.

On je pohvalio organizatore referenduma, kao i domaće i međunarodne posmatrače, ali više od svih "glasače koji su izašli u tako velikom broju i u pozitivnom duhu glasali".

"Protekla sedmica dala je nadu za mirnu i prosperitetnu budućnost naroda Sudana, budućnost kakvu Amerikanci žele da vide u toj zemlji", rekao je Obama.

Predsjednik Južnog Sudana  Salva Kiir  apelovao je na svoj narod da oproste sjeveru za rat u kome je poginulo oko dva miliona ljudi.
Prema nepotpunim podacima, nakon sedmodnevnog referenduma većinski kršćanski jug Sudana otcijepiće se od muslimanskog sjevera. Dvije strane vodile krvav građanski rat od 1983. do 2005. godine.