Obraćanje Skupštini
0

Obama će staviti veto na palestinski zahtjev UN-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti u UN-u i pozvao Palestince da se vrate mirovnim pregvorima s Izraelcima.

Obama je u srijedu izvršio pritisak na Izrael i Palestince da ponovno pokrenu mirovne pregovore u nastojanju da u posljednji trenutak izbjegne krizu u UN-u zbog pitanja palestinske državnosti i vrati svoju bliskoistočnu politiku s ruba diplomatske propasti.

Obraćajući se svjetskim čelnicima na otvaranju sjednice Opće skupštine UN-a, Obama, čije ranije mirovne inicijative nisu mnogo postigle, pozvao je obje strane da prekinu godinu dana dug zastoj u pregovorima i vrate se za pregovarački stol, javljaju agencije.

"Nema prečice za okončanje sukoba koji je trajao desetljećima. Mir je težak rad. Mir neće doći putem izjava i rezolucija u Ujedinjenim narodima", rekao je Obama.

"U konačnici su Izraelci i Palestinci, ne mi, ti koji moraju postići sporazum o pitanjima koja ih dijele, granicama i sigurnosti, izbjeglicama i Jeruzalemu", rekao je američki predsjednik.

On je u svom govoru u UN-u nastojao održati osjetljivu ravnotežu, nastojeći uvjeriti Palestince da ne odustaje od svog obećanja da će im pomoći u postizanju moguće državnosti, istovremeno umirujući izraelske zabrinutosti glede predanosti Washingtona održanju njihove sigurnosti.

"Izraelci moraju znati da svaki sporazum daje jamstva njihove sigurnosti. Palestinci zaslužuju znati teritorijalnu bazu svoje države", rekao je.

Članovi Opće skupštine, u kojoj je izraženo propalestinsko raspoloženje, pristojno su slušali, ali su odgovorili šutnjom na Obamin 36-minutni govor.

Obama je također iskoristio svoj govor, koji je dotaknuo širok niz tema, da istakne svoju podršku promjenama koje su zahvatile arapski svijet, zatraži nove sankcije protiv sirijskog čelnika Bašara al-Asada i pozove Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje nuklearne obveze.

Govoreći o stanju gospodarstva, Obama je upozorio da svijet mora poduzeti "hitnu i koordiniranu" akciju spašavanja globalnog gospodarstva.

"Mi stojimo uz naše evropske saveznike dok preustrojavaju svoje institucije i odgovaraju na fiskalne izazove", rekao je Obama.