Upozorio Sjevernu Koreju i Iran
0

Obama će raditi s Rusijom na smanjenju nuklearnog oružja

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama obećao je u ponedjeljak da će i dalje raditi s Rusijom na smanjenju nuklearnog oružja, rekavši da SAD ima više bojevih glava nego što je potrebno, a istodobno je uputio ozbiljna upozorenja Sjevernoj Koreji i Iranu zbog njihovih spornih nuklearnih programa.

U svojoj izjavi uoči globalnog samita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu, Obama je govorio o izgledima za nova smanjenja američkog arsenala dok pokušava dogovoriti sa svjetskim čelnicima dodatne konkretne mjere protiv prijetnje nuklearnog terorizma.

"Već možemo s uvjerenošću reći da imamo više nuklearnog oružja nego što trebamo", rekao je Obama studentima na južnokorejskom Univerzitetu Hankuk.

"Čvrsto vjerujem da možemo pružiti sigurnost SAD-u i našim saveznicima, održati snažnu protutežu svakoj prijetnji, a da i dalje smanjujemo naš nuklearni arsenal", kazao je.

Američki predsjednik je obećao da će se zalagati za novu inicijativu za kontrolu naoružanja s Rusijom. Ne precizirajući na koji način namjerava ostvariti tu inicijativu, Obama je izrazio uvjerenost da SAD i Rusija, koji su potpisali sporazum o kontroli naoružanja 2009. godine, mogu nastaviti s napretkom u svrhu smanjenja nuklearnih zaliha, prenijela je Hina.

On je najavio da će razgovarati o kontroli naoružanja s dolazećim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku u maju. Međutim, bilo kakva daljnja smanjenja oružja republikanci u Kongresu, koji već optužuju Obamu da je oslabio sposobnost SAD-a da se obrani od eventualnog nuklearnog napada, dočekat će s jakim otporom u izbornoj godini.

Obama je pozvao Sjevernu Koreju da smogne hrabrosti i da se okrene miru i upozorio je da u suprotnom njezin narod čeka budućnost bez dostojanstva, poštovanja i nade.

On je oštro kritizirao sjevernokorejske čelnike i ocijenio je da su toj međunarodno izoliranoj zemlji nužne promjene jer bi nastavak sadašnje politike doveo Pjongjang u još veću izolaciju.

"Vaše provokacije i težnja nuklearnom naoružanju nisu vam pružile sigurnost kojoj težite, već su je ugrozile. Umjesto dostojanstva koje želite, još ste više izolirani", poručio je američki predsjednik.

Obama je također poslao upozorenje Iranu, koji SAD i njegovi saveznici optužuju za kršenje međunarodnih obaveza i izradu nuklearnog oružja. On je najavio da će o Iranu kasnije danas razgovarati s čelnicima Rusije i Kine.

"Iranski čelnici moraju shvatiti da ne mogu izbjeći izbor koji je pred njima. ...Iran mora ispuniti svoje obaveze", kazao je Obama.