Svijet
0

Obama će najaviti ekonomsku pomoć Egiptu i Tunisu

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
U svjetlu prodemokratskih previranja diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike, nazvanih "arapsko proljeće", američki predsjednik Barack Obama obećat će ekonomsku pomoć SAD-a za Egipat i Tunis u govoru koji će održati u četvrtak, naglašavajući promjene u politici njegove administracije prema regiji koja doživljava tranziciju.

U govoru koji će održati u State Departmentu, Obama će dodirnuti sve ključne tačke na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi - izraelsko-palestinski mirovni proces, Libiju, Siriju, Iran i nedavno ubistvo čelnika Al-Qaide, Osame bin Ladena, s naglaskom na svoj plan pomoći SAD-a razvoju regije kroz političke i ekonomske reforme, najavili su dužnosnici administracije, prenosi u četvrtak CNN.

Obama će "iznijeti dugoročnu viziju sutrašnjice u regiji i njezine uloge u svijetu, a kao dio toga mi ćemo najaviti niz inicijativa za podršku te dugoročne vizije", rekao je u srijedu visoki dužnosnik administracije.

On je bio jedan od tri visoka dužnosnika administracije, koji su brifirali novinare o Obaminu programskom govoru o američkoj politici prema Bliskom istoku, pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Govor dolazi gotovo dvije godine nakon govora koji je Obama 2009. održao u egipatskom glavnom gradu Kairu, pozivajući u njemu na "novi početak" u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i muslimanskog svijeta.

Sada mnogi na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi smatraju taj kairski govor zbirkom plemenitih ideala kojima manjka provedbe i žele da Obama naznači realne i konkretne politike koje će podržavati težnje građana u regiji.