Tarik Aziz
0

"Obama će Irak prepustiti vukovima"

FENA
Tarik Aziz (Foto: AP)
Tarik Aziz (Foto: AP)
The Guardian u petak objavljuje ekskluzivni intervju s Tarikom Azizom, nekadašnjim zamjenikom Saddama Husseina i šefom iračke diplomatije. U prvom razgovoru za neki strani mediji od kako je uhapšen neposrednu po padu Bagdada, prije sedam godina, Aziz upozorava da će povlačenje američkih borbenih snaga iz njegove zemlje, na čemu insistira predsjednik SAD-a Barack Obama, Irak, suočen s razdirućom nestabilnošću i rastom nasilja, prepustiti na milost i nemilost vukovima.

Svi smo mi, ispričao je iz svoje bagdadske zatvorske ćelije Guardianu bivši prvi irački diplomata, žrtve Amerike i Britanije koje su Irak ubile na više načina.

"Kad pogriješite, tu grešku valja ispraviti a ne prepuštati Irak sigurnoj smrti", kaže Tarik Aziz.

"Ako Obama sada povuče vojsku, Irak će ponovo potonuti i to nepovratno", upozorava u Guardianu nekadašnji drugi čovjek Iraka.

Tarik Aziz kaže za Guardian i da je gajio nadu da će Barack Obama, poslije izbora za šefa Bijele kuće, ispraviti neke od grešaka Georga Busha ali američkom predsjedniku sada prebacuje da je licemjer i da će Irak prepustiti vukovima.

"Saddam je 30 godina gradio Irak, a sada je Irak razoren", poručuje čitaocima Guardiana Tarik Aziz. "Bolesnih i gladnih je danas više nego prije, a ljude ubijaju svakodnevno." Aziz odbija da kritikuje Saddama Husseina i, poredeći ga s Winstonom Churchillom, pita: "Zar i jedan i drugi nisu činili greške?"

Tarik Aziz, u intervjuu za Guardian, tvrdi i da je pogubljenog iračkog vođu upozoravao da ne pristupa invaziji Kuvajta jer će zbog toga zaratiti s Amerikom što, po Azizovom mišljenju u to vrijeme, nije bilo u iračkom interesu. Tarik Azizi insistira i da je Saddam Hussein gradio zemlju i služio narodu i da nikako ne može da prihvati zapadni suda o Saddamovoj krivici.

Guardian podsjeća da je Tarik Azizi osuđen na 15 godina zatvora jer je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti odnosno zbog umiješanosti u streljanje po kratkom postpuku četrdesetak trgovaca optuženih da su, u vrijeme zapadnih sankcija uvedenih Iraku, namještali cijene hrane.

Vezani članci