SAD
0

Obama bira saradnike, spor oko Hillary Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastavljanje kabineta novoizabranoga američkog predsjednika jedna je od tema o kojima londonski listovi pišu u petak a dopisnik Daily Telegrapha iz Washingtona izvještava da Barack Obama oko sebe okuplja iskusne političare pripremajući se da u januaru "izađe na teren".

Obamine pristalice ističu da njegova obećana politika promjena koja mu je i donijela pobjedu u utrci za Bijelu kuću nakon samo četiri godine provedene u Senatu i dalje stoji, ali da će tu politiku najbolje provoditi upravo političari koji već imaju veliko iskustvo u Washingtonu.

Novinar Daily Telegrapha navodi i da su svi ljudi na ključnim položajima stariji i s više sijede kose na glavi od 47-godišnjega budućeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Barack Obama je do sada sve svoje najbliže saradnike izabrao zadivljujućom odlučnošću i brzinom, naglašava autor uredničkog komentara u The Independentu.

Najveća neizvjesnost i najžešća rasprava vodi se oko izbora državnog tajnika, odnosno njegove želje da na tu funkciju postavi Hillary Clinton.

Očigledno je, međutim, da bivša prva dama gaji sumnje u tom pogledu kao i da su brojne Obamine pristalice duboko nezadovoljne tim izborom jer se, kako napominju, njih dvoje ne slažu u mnogim ključnim aspektima vanjske politike.

Kada bi, naprimjer, o pitanju rata u Iraku ili pokretanju dijaloga s Iranom između predsjednika i šefa diplomatije došlo do otvorenih nesuglasica, Hillary Clinton bi bilo vrlo teško smijeniti.

Ako Obama zaista želi promijeniti kurs svoga prethodnika i pokazati novo lice svijetu koji to od njega očekuje, bilo bi najbolje da za državnog tajnika izabere nekoga drugog, a Hillary zadrži u Senatu u kojem ona ima veliku podršku i gdje može zadržati svoju nezavisnost, smatra uvodničar Independenta.

Dnevnik The Guardian u članku na naslovnici prenosi u petak rezultate izvještaja vodeće američke obavještajne agencije u kojem se predviđa kraj američke dominacije na svjetskoj političkoj sceni.

Nacionalno obavještajno vijeće u izvještaju pod naslovom "Globalni trendovi do 2025." upozorava da svijet ulazi u nestabilan i nepredvidljiv period u kojem širenje demokratije zapadnog stila ne može da se uzme zdravo za gotovo.

Sjedinjene Države više neće moći da vuku jednostrane poteze, a njihova moć će slabiti.

Takva predviđanja predstavljaju dramatičnu promjenu u odnosu na ona iznesena u prethodnom izvještaju, prije četiri godine i, kako piše Guardian, vjerojatno će djelovati prilično otrežnjavajuće na Baracka Obamu, koji u januaru preuzima američko kormilo.