Svijet
0

Obama bijesan zbog sve više seksualnog zlostavljanja u vojsci

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Problem seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci postaje top tema u SAD-u nakon što je Pentagon objavio da je prošle godine u vojnim snagama porastao broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u odnosu na ranije godine.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je bijesan i on i Kongres zahtijevaju od Pentagona hitnu akciju, piše New York Times.

Izvještaj, koji se temelji na povjerljivom upitu upućenom za 108 hiljada aktivnih pripadnika američke vojske, objavljeno je samo dva dana nakon što je jedan oficir, inače angažiran u programu prevencije seksualnog zlostavljanja, uhapšen zbog hvatanja jedne žene za grudi na parkingu.

Predsjednik Obama izrazio je ogorčenje načinom na koji Pentagon nastoji staviti problem pod kontrolu.

"Nemam za to nikakve tolerancije", napisao je Obama u odgovoru na upit o rezultatima izvještaja.

"Ako neko bude razotkriven kao seksualni zlostavljač, treba biti procesuiran, maknut sa svojih pozicija, nečasno otpušten i tačka", poručio je Obama.

Obama je objavio da je naredio američkom ministru odbrane, Chucku Hagelu, da podigne akciju na viši nivo kako bi se prevenirali slučajevi seksualnih zločina i kako bi zlostavljačima bilo jasno da im se "puše za vratom".

U zasebnom izvještaju objavljenom u utorak, stoji da je vojska prošle godine zabilježila 3.374 slučajeva seksualnog zlostavljanja, dok ih je 2011. godine zabilježeno 3.192. Pritom se naglašava da mnoge žrtve i dalje ne prijavljuju zločin jer strahuju da njihov slučaj u vojnom sistemu pravosuđa neće proći najpravednije.

U izvještaju se navodi da je na upit odgovorilo 26.000 aktivnih pripadnika američke vojske oba spola. Od te brojke 6,1 posto žena i 1,2 posto muškaraca izjasnilo se da su iskusili neki oblik seksualnog napada u prošloj godini. Pod pojmom seksualnog napada podrazumijeva se sve u rasponu od silovanja do dodirivanja intimnih dijelova tijela.

Iz tih postotaka Pentagon zaključuje da je 12.100 od ukupno 203.000 žena u američkoj vojsci i 13.900 od ukupno milion i 200 hiljada muškaraca 2012. godine doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja. U 2010. godini zaključak je bio da su 4,4 posto žena i 0,9 posto muškaraca bili žrtve seksualnog zlostavljanja. U Pentagonu posebno ne mogu objasniti velik skok u slučajevima zlostavljanja žena s 4,4 posto na 6,1 posto.

Američki ministar odbrane izjavio je da Pentagon izrađuje novi plan prema kojem će zapovjednici morati u svoje programe uključiti problem seksualnog zlostavljanja.

"Ovo što se događa je jednostavno neprihvatljivo. Stavit ćemo problem pod kontrolu", rekao je Chuck Hagel.