Svijet
12

Obama bi mogao naoružati ukrajinsku vojsku, Merkelova protiv

Klix.ba
Angela Merkel i Barack Obama (Foto: EPA)
Angela Merkel i Barack Obama (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovara s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu o novom planu početka mirovnih pregovora i obnovljenim sukobima u Ukrajini. Razgovarat će se i o američkom pozivu na naoružavanje trupa ukrajinske vlade, koje se bore protiv proruskih pobunjenika, čemu se Merkelova protivi.

Pobunjenici tvrde da su presjekli ključni put kojim se opskrbljuje grad Debaltseve, no ukrajinska vojska ističe da se borbe još uvijek vode. Ovaj je grad veoma strateški važan zbog željezničkog čvorišta u blizini grada Donjecka, koji drže pobunjenici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno razmatra mirovne prijedloge, a ranije je optužio Zapad za krizu u Ukrajini. Odbacio je optužbe za slanje svojih trupa i naoružavanje pobunjenika.

Novi pokušaj pokretanja pregovora ima za cilj završetak krize koja je odnijela više od 5.300 života, a oko 1,5 miliona ljudi je napustilo svoje domove.

U Washingtonu raste pritisak na Obamu da zauzme čvršći stav. Neki zvaničnici, među kojima je i republikanac senator John McCain, tvrde da je potrebna neka vrsta vojne podrške. No, Merkelova je jasno rekla da se protivi američkom naoružavanju ukrajinske vlade. Ona je na konferenciji o sigurnosti proteklog vikenda rekla da ne vjeruje da više oružja može dovesti do napretka koji je potreban Ukrajini.

Merkelova i francuski predsjednik Francois Hollande ulažu napore kako bi se oživio mirovni plan iz Minska, koji je propao zbog borbi ove zime.

Detalji prijedlozi nisu otkriveni, ali plan navodno uključuje demilitariziranje zone od 70 km oko trenutne prve linije borbe.

Ukrajinska vlada je saopćila da je u protekla 24 sata poginulo devet vojnika i najmanje sedam civila.

Evropski ministri vanjskih poslova su danas postigli dogovor o novim sankcijama protiv ruskih i pobunjeničkih zvaničnika, ali su ih stavili na čekanje kako bi dali priliku uspostavljanju mira.

Putin je ranije rekao da su zapadne zemlje prekršile obećanje da neće širiti NATO, kao i da su prisilile zemlje da biraju između njih i Rusije, što je dovelo do krize u Ukrajini.

Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim, a pobunjenici na istoku su uspostavili punu kontrolu nad regijama Donjeck i Luhansk.

Njemačke mirovne napore su američki republikanci oštro kritikovali u Minhenu proteklog vikenda te zatražili da se Njemačka suprotstavi "lažima i opasnosti".