Svijet
10

Obama: Amerika će uvijek biti uz Tursku

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, američki i turski lideri istakli su kako postoji apsolutna saglasnost da vođa sirijskog režima Bashar al Assad mora otići sa vlasti i omogućiti političku tranziciju zemlje u demokratsko društvo.

Američki predsjednik Obama je izrazio saučešće turskom narodu zbog žrtava terorističkog napada u Reyhanliju i istakao da će Amerika uvijek biti uz Tursku.

Obama je kazao da je na sastanku razgovarano o situaciji u Afganistanu, Iranu, Iraku, ali da je glavna tema sastanka ipak bila Sirija i tamošnja kriza.

Istakavši da postoji apsolutna saglasnost po pitanju Assadovog odlaska, Obama je kazao da će dvije zemlje nastaviti raditi na jačanju pritiska na režim i pomaganju opoziciji.

"Nastavit ćemo se zalagati za omogućavanje tranzicije sirijskog sistema u kojoj na vlasti neće biti Assada. Nasilje koje Assadov režim proizvodi mora prestati", poručio je Obama.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je saučešće za žrtve nedavnog terorističkog napada u Bostonu i kazao da Turska dobro razumije tu bol i tugu, jer i sama godinama vodi borbu protiv terorizma. Dodao je da dvije zemlje imaju veoma usku saradnju na polju borbe protiv terorizma.

Turski premijer je podsjetio da je sa njim iz Turske stigla delegacija koju čini više od 100 biznismena i zvaničnika i da će njihovi sastanci sa američkim kolegama imati za cilj unapređenje bilateralnih odnosa, posebno na poljima ekonomije i trgovine koja bilježi veliki rast u posljednjih nekoliko godina.

I Erdogan je potvrdio da je pitanje Sirije bilo glavna tema sastanka i traženje odgovora na pitanje šta učiniti po tom pitanju da se zaustavi stradanje sirijskog naroda.

"Saglasni smo da krvoproliće u Siriji mora hitno prestati, da Assad mora otići sa vlasti i da treba započeti proces političke tranzicije Sirije. Assad mora odustati od nasilja u zemlji kako nebi došlo do širenja aktivnosti terorističkih grupa u zemlji", poručio je premijer Turske.

Erdogan je kazao da je sa Obamom razgovarao i o Bliskom Istoku i tamošnjem problemu i da i tu postoji saglasnost i odlučnost da se podrži inicijativa ponovnog otpočinjanja mirovnog procesa. Podsjetivši da planira u junu lično posjetiti Gazzu i Zapadnu Obalu, Erdogan je kazao da nije riječ o posjeti koja će istaći podršku Turske jednoj strani, već o posjeti koja za cilj ima podršku inicijativi mirovnih pregovora.

Na upit novinara o navodnim upotrebama hemijskog oružja u Siriji, američki i turski lideri su kazali da je to osjetljivo pitanje i da usko sarađuju sa svim međunarodnim institucijama po pitanju detaljnijih informacija i dokaza. Obama je kazao da diplomatske i vojne strukture zadržavaju pravo na poduzimanje koraka jer se radi o prijetnji regiji, partnerima i cijeloj međunarodnoj zajednici, ali je dodao da je to internacionalni problem i da niko neće poduzimati jednostrane poteze.